GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Golubović iz Sokobanje osuđen zbog grafita na opštinskoj zgradi

Zbog kralja zatvor i kreč

I dalje tvrdim da "bez kralja ne valja" i poručujem opštinskim moćnicima da su džaba krečili - kaže Golubović

SOKOBANJA - Sudija Opštinskog suda u Sokobanji Dragan Marjanović izrekao je Zoranu M. Goluboviću kaznu od 30 dana zatvora uslovno, uz obavezu nadoknade materijalne štete od 11.190 dinara. Goluboviću je prethodna uslovna zatvorska kazna umanjena za 15 dana nakon žalbe.

- Ja sam pre godinu dana u vreme predizborne kampanje na zgradi opštine, fasadi hotela "Turist" i dve privatne kuće, uz saglasnost njihovih vlasnika, ispisao grafit s porukom "Bez kralja ne valja". Na inicijativu opštinskog javnog pravobranilaštva, a po krivičnoj prijavi SUP-a, sudija Dragan Marjanović me je osudio prvo na 45, a nakon žalbe na 30 dana zatvora uslovno. Radi se, inače, o čoveku koji je svojevremeno izrekao zatvorsku kaznu uredniku TV Soko Nebojši Ristiću zbog javnog zalaganja za medijske slobode - kaže za Glas Zoran Golubović, koji je inače jedan od lidera Monarhističke stranke u ovom delu Srbije.

Stradanje zbog ubeđenja

- Ne mogu da shvatim da je slobodno izražavanje političkih ubeđenja, u ovo vreme kada Srbija kuca na vrata demokratske Evrope, krivično delo. Jer ja sam monarhista i lider Monarhističke stranke i zaista mislim da "bez kralja ne valja". Zašto onda ne zabrane i stranke koje su monarhističke? Posebno zlo je i u činjenici da me osuđuje sudija koji je svojevremeno i jednog novinara poslao u zatvor. Naravno, isterivaću i dalje pravdu u ovom sudskom sporu i ako treba "zbog kralja" ići i u zatvor. Verujem da ni komunisti i socijalisti ne mogu biti večni i večno moćni, pa im poručujem da su džaba krečili - kaže Golubović.

On navodi da je i ovaj sudski proces protiv njega, kao i pomenuti protiv novinara Ristića, pun paradoksa do kojih dolazi u režiji bivših i sadašnjih socijalista u Sokobanji, koji su inače osvojili lokalnu vlast kao "grupa građana".

- - Ne poričem da sam napisao pomenute grafite i pored opštinara tužili su me i iz hotela "Turist", tačnije iz Ugostiteljskog preduzeća "Lepterija", tražeći nadoknadu za krečenje od 20.000 dinara i taj proces je još u toku. Međutim, što se tiče tužbe opštinara, paradoks je u činjenici da sam kažnjen što sam grafitom "Bez kralja ne valja" navodno naružio zgradu koja je, u stvari, legat kralja Petra Prvog Karađorđevića. Uz to, sadašnji predsednik opštine Miliša Dinić mi je zvanično napisao i potpisao da je opštinsku fasadu u maju mesecu besplatno okrečio privatni preduzetnik Dragan Pejčić, pa otkud onda zahtev da im nadoknadim troškove krečenja od 11.190 dinara - pita se Golubović.

On, inače, navodi da je sa socijalistima iz vrha opštinske vlasti zaratio još 1994. godine kada je izbačen iz opštinske uprave u kojoj je bio zaposlen kao pravnik u geodetskom odseku. Kaže da je dobio otkaz "zbog neopravdanog odsustva", iako je pribavio dokaze da ga na poslu nije bilo četiri dana zbog povrede kolena potvrđene lekarskim nalazom.

- Tužio sam opštinu za otkaz i dobio ih na sudu uz nadokandu u visini od oko 11.000 ondašnjih maraka. Vraćen sam na posao od 1997. do 1999. godine, ali oni su u međuvremenu tražili i dobili reviziju postupka i ponovo sam se našao na ulici, sa troje dece i porodicom u kojoj jedino zarađuje supruga kao socijalni radnik u osnovnoj školi - kaže Golubović, naglašavajući da je sada njegova tužba o radnom odnosu stigla do suda u Strazburu.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

Zbog kralja zatvor i kreč
Radnici IHP "Prahovo" nisu primili više od 16 plata
Svoji na svome
Ima li odgovornih u aferi "klavir"
Traže nove autobuske linije
Neobičan hobi Ostoje Smiljanića
Šećerana će u stečaj
U opštinskom sudu uskoro sudija Albanac
   
 


     


FastCounter by LinkExchange