GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Priština preti krvoprolićem ukoliko Kosmet ne dobije nezavisnost

Albanci traže ratnu odštetu

Fatmir Šeholi: Svako drugačije rešenje dovelo bi do problema u regionu. Vuko Antonijević: To je ucena

BEOGRAD - Priština će zahtevati od Beograda da plati ratnu odštetu. Politički analitičar Hatmir Šeholi tvrdi za Glas da će glavni aduti biti "128.000 uništenih kuća, 15.000 - 20.000 ubijenih, veći broj nestalih, ukradena imovina i invalidsko-penzijski fond".

Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević ne sumnja u ovo, ali veruje da će i Srbi tražiti nadoknadu za uništenu i otetu imovinu, groblja, nestale i ubijene 1998. i od 1999. godine do danas.
Delegacija Prištine insistiraće na nezavisnosti Kosova, što je, prema Šeholijevim rečima, jedini kompromis prihvatljiv Albancima.
- To je stav albanskih političkih partija koje su odustale od velike Albanije. Svako drugačije rešenje dovelo bi do problema u regionu - tvrdi Šeholi.

Međutim, kosovski publicista Adem Demaći zapretio je u intervjuu Podgoričkom Danu da će "doći do krvoprolića, ukoliko Srbija nastavi sa insistiranjem da ima suverenitet nad Kosovom", ali ako i "međunarodna zajednica bude vršila pritisak da Kosovo odustane od nezavisnosti".
- Na međunarodnoj zajednici je da ubedi obe strane da prihvate kompromis, a procedura će biti slična onoj u Dejtonu i Rambujeu. Obe strane će dobiti dokument koji će morati da potpišu - smatra Šeholi i dodaje da vlada mišljenje da se vlast u Beogradu, predvođena Vojislavom Koštunicom, prema Kosovu odnosi kao i režim Slobodana Miloševića.

Antonijević primećuje da je reč o uceni i da to govori o odsustvu dobre volje da se sedne i pregovara.
- Isticanjem nerazumnih zahteva albanski tim potvrđuje da je u ozbiljnim problemima. Nervozni su i nisu shvatili da je Milošević izgubio vlast 2000. godine i da će se Kosmet vratiti u demokratsku Srbiju, gde mu je i mesto - rekao je Antonijević.

Demaći, međutim, tvrdi da Albanci sa Kosova "nikada neće prihvatiti autonomiju unutar Srbije".
- Valjda bi cilj Srbije trebalo da bude da se odrekne Kosova, jer bi se lakše demokratizovala - smatra Demaći.

Jedan broj kosovskih Albanaca, predvođeni liderom "Samoopredeljenja" Albinom Kurtijem, nezadovoljan je radom Unmika, a ne mali broj smatra da Misija sve više radi za Srbe. Predstavnici institucija ne misle da Unmik radi za Srbe, ali tvrde da nedovoljno radi za Albance. Najave da bi Unmikovu administraciju mogao da smeni Eumik Šeholi ne smatra ozbiljnim. U Prištini očekuju da Unmik uskoro prenese na kosovske institucije sve nadležnosti, da zeleno svetlo za osnivanje ministarstva inostranih poslova, za ekonomske odnose sa inostranstvom, pravde, odbrane i unutrašnjih poslova i tako završi misiju.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Albanci traže ratnu odštetu
Više prostote nego asfalta
Krga hteo da spreči nabavku satelita
Srbija neće da se meša u referendum
Rajs: Ugroženi kosovski Srbi
Čekajući fajront: F(l)ašisti
 


     


FastCounter by LinkExchange