GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U MZ "Dunavski venac" održana tribina o rak-rani Krnjače - kanalizaciji

"Amerikanac" ne da parcelu

Revoltirani što još nemaju uređenu kanalizacionu mrežu, sugrađani iz Krnjače su preksinoć, na početku tribine o ovom problemu, upozorili Danila Bašića, predsednika opštine Palilula, da ne žele da im priča prazne priče. Razgovor sa građanima s leve obale Dunava opštinari su zakazali ne bi li ih obavestili dokle se stiglo sa - obećanjima. Na tribini su, pred krcatom salom Mesne zajednice "Dunavski venac", učestvovali i Borko Milutinović, direktor Sektora za plan i razvoj Direkcije za izgradnju Beograda, Živana Kuklika, direktor pravno-imovinskih poslova Direkcije, i Stojan Nikolić, šef odborničke grupe DS-a opštine Palilula.

Prema rečima Borka Milutinovića, počelo je rešavanje velikog problema u ovom delu opštine Palilula.
- Znamo za problem fekalnih jama koje morate da praznite svaki mesec, dva ili tri - kaže Milutinović. - Prvo moramo da uradimo primarnu mrežu kanalizacije, jer bez nje ceo sistem ne može da funkcioniše.

Neko je mlad i "lud", a neko ne može da stoji

- Mi smo došli ovde kao pošteni ljudi! - rekao je u jednom trenutku Stojan Nikolić nezadovoljnim sugrađanima, na šta je Mara Miović "zavapila": "A šta hoćete da kažete! Da ja nisam poštena?!"
Mlađeg sugrađanina sa Reve interesovalo je da li će i kada njegov kraj doći na red. Opravdao se bolesnom kičmom, reče da ne može dugo da stoji i zamolio za brzi odgovor. Na to je jedna baka iz prvog reda, sa štapom u ruci, sažaljivo rekla: "Kolega, dođite, sedite ovde!"
- Još sam mlad i lud, pa mi je bitno da ostavim nešto iza sebe! Nisam došao da držim politički govor, kolektor je prioritet, ali ne za 18 godina, već ove godine! - ohrabrio je prekjuče Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula, okupljene sugrađane.

Izgradnja kolektora od Pančevačkog puta do Dunava počeće u martu naredne godine i od tog posla zavisi dinamika izgradnje ostalih kolektora. Milutinović je građanima Krnjače obećao da će izgradnja prve etape od 650 metara kolektora uz Zrenjaninski put, inače dugog jedan kilometar, početi za dve do tri nedelje, a završetak radova se očekuje za šest meseci. Kompletna kanalizacija biće gotova za tri godine. Pošto su na parcelama duž Zrenjaninskog puta rešeni imovinsko-pravni odnosi, ostalo je da se to isto "sredi" na još "svega" dve parcele, što "ide" daleko teže nego sa svim preostalim parcelama zajedno. Konkretna pitanja zahtevala su isto takve odgovore. Priključenje domaćinstava na kanalizacionu mrežu uslediće kada se izgrade i sekundarni razvodi do svake kuće.

- Svaka kuća imaće priključak. Hteli smo da zadovoljimo potrebe svih građana, bez obzira na to da li je kuća divlje izgrađena. Činjenica je da ovde ima mnogo nelegalno sagrađenih objekata. Obaveza građana biće "samo" priključenje kuća do samih šahtova. Kolektor duž Zrenjaninskog puta je početak svega! Neki hoće kanalizaciju, a ne dozvoljavaju prolazak kolektora. Samo od vas zavisi kada će kanalizacija biti gotova - objašnjava Milutinović.

Snimanje terena počelo je prošle godine i granica Detaljnog plana proširena je do kanala Sebeš. Skoro godinu dana Živana Kuklika iz Direkcije za izgradnju Beograda na terenu je pregovarala sa vlasnicima objekata i korisnicima zemljišta, što, kažu, nije bio nimalo lak posao.

- Za 42 parcele rešili smo imovinsko-pravne odnose, što je oko 10.300 kvadrata. Dva korisnika su nam problem, gospodin Trajković, koji živi u Americi i ne može da shvati da parcele moraju da se uzmu. Problem imamo i sa "Morava inženjeringom". Pre nekoliko dana dobili smo rešenje o izuzimanju i ne znamo da li će se oni na to žaliti. Nama je cilj da, dok kolektor stigne do ovih parcela, rešimo sve imovinsko-pravne odnose, jer ionako kasnimo s radovima - kaže Živana Kuklika.

Atmosfera u sali nekoliko puta se usijala, ali na sreću, prisutni policajac nije imao posla jer su sugrađani umirivali jedni druge. Onda se "iz dubine sale" izborio za reč i Miodrag Radović iz zgrade broj 34 na Zrenjaninskom putu.

- A niko ne pominje naše četiri zgrade! Sad je tamo već Venecija! Šta ćemo do zelene trave? - bio je besan Radović. Na njegovu priču nadovezala se i Mara Miović iz Ulice Grge Andrijanovića.
- Od 12 meseci u godini, bar osam plivamo u fekalijama! U mojoj zgradi komšija je oboleo od žutice! Da li vi razmišljate o zdravlju? Dok uradite tu kanalizaciju, mi ćemo pocrkati! Dajte da sve plaćamo kroz uplatnice "Infostana"!

Ta problematična pumpa radi za sedam zgrada, a priključeno je ne 57, već 157! Da l' znate kakvu vodu pijemo? Pa vodovodne cevi su godinama u fekalnoj vodi! - u dahu je ispričala Mara Miović. Zlatimir Maljica pozvao je Danila Bašića, predsednika opštine Palilule, da obiđe problematične zgrade.
- Ako ne upadnete do kolena u fekalije, niste ništa uradili! Praćemo se i vi i ja!

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

"Amerikanac" ne da parcelu
Brži razvoj i sigurno ulaganje
Selidba u centar samo po ponoći
Učenik teško povređen
"Živimo zdravo" u školama
Protestom traže salu za fizičko
Pljačkaš ostao bez fantomke
Skup invalida u Novom Beogradu
Gradske vesti: Trka školaraca
 


     


FastCounter by LinkExchange