GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nečija neslana šala ili dobro čuvana tajna nemačkih vlasti

Dali čitulju za žive vojnike?

BERLIN - Jedna čitulja u novinama, koju je Ministarstvo odbrane u Berlinu odbacilo kao neslanu šalu, izazvala je nemir u krugovima Bundesvera (nemačke vojske) jer je u čitulji reč o pogibiji na Kosovu i Metohiji osam pripadnika specijalnih jedinica Bundesvera (KSK).

Da li su ti vojnici zaista poginuli na Kosmetu, a da javnost nije o tome obaveštena - to je pitanje koje je u utorak postavio politički magazin Špigl u "onlajn" izdanju.

KSK je specijalna jedinica koja ima oko 1.000 pripadnika, čiji identitet se drži u strogoj tajnosti. Osnovana krajem 90-ih, KSK je predviđena za sprečavanje i otklanjanje kriza. Jedan od prvih zadataka KSK bilo je hapšenje bosanskog Srbina Milorada Krnjojelca, osumnjičenog za ratne zločine. Da li, međutim, na tlu bivše Jugoslavije ima još vojnika KSK - to je pitanje na koje jedan portparol Ministarstva odbrane nije želeo da da precizan odgovor jer je reč, kako je rekao, o tajnim operacijama.

- Videćemo se ponovo tamo gde žive hrabri momci - glasila je poruka u čitulji navodno poginulim drugovima KSK, kojima su navedena samo imena i prvo slovo prezimena.

Dnevnik Noje oznabriker cajtung iz Oznabrika objavio je u utorak intervju s jednim od oglašivača, takođe pripadnikom KSK. On je tom prilikom rekao da su pre šest nedelja četiri vojnika KSK poginula pri samoubilačkom napadu na jedan logor Bundesvera u Prištini, a ostala četvorica tri dana kasnije "u borbi s pripadnicima Al kaide".

Ministarstvo odbrane je ceo događaj odbacilo kao "neslanu šalu", ali trezveni analitičari u nemačkoj štampi kažu da je sasvim legitimno zaključiti da - gde ima dima, tu verovatno ima i vatre.


vesti po rubrikama

^vesti

Dali čitulju za žive vojnike?
Ribočuvari dobili batine od lovočuvara
Kuća Mileve Ajnštajn spomenik kulture
Odbegli noj napao "mercedes"
Nesposoban za alko-test
Tražio otkup za "suparnika"
   


     


FastCounter by LinkExchange