GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dekret o uvođenju vanrednog stanja juče stupio na snagu

Jenjava nasilje u Francuskoj

- U vreme policijskog časa od 22 do 6 sati, mlađima od 16 godina zabranjeno je kretanje bez pratnje
- Ko prekrši ovu naredbu rizikuje dva meseca zatvora

PARIZ - U Francuskoj je juče stupio na snagu dekret o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u nekim gradovima koji su proteklih dana bili zahvaćeni nemirima.

Gorelo u Nemačkoj i Belgiji

U Berlinu i Kelnu je pretprošle noći zapaljeno nekoliko automobila, saopštila je nemačka policija, isključivši sličnost i vezu s nemirima u Francuskoj. Grupe mladih u Belgiji, treću noć za redom, palile su vozila u Antverpenu, Gentu i Lokerenu. - Jasno je da je reč o kopiranju nereda iz Francuske u kojima učestvuju tinejdžeri - izjavio je policijski komesar u Gentu.

"Mrzimo Francusku, a Francuska mrzi nas"

- Divljamo jer mrzimo, jer smo ludi i svega nam je dosta - nemamo ništa i ništa nam se ne pruža - kaže Rašid, jedan od demonstranata, a prenosi londonski Gardijan u reportaži o dešavanjima u Francuskoj. Sila (18) izjavio je reporteru Gardijana da su meta njegovog nezadovoljstva policajci koji su, kako je rekao, svi kao Nikola Sarkozi "koji treba da zatvori svoja usta ili da se izvini, jer njih demonstrante naziva životinjama". Jedan od demonstranata rekao je sledeće: "Mi mrzimo Francusku, a Francuska mrzi nas".

U tom dokumentu nalazi se spisak od 25 departmana u kojima se mogu uvoditi vanredne mere za smirivanje nereda. U vreme policijskog časa od 22 do 6 sati, maloletnicima ispod 16 godina zabranjeno je kretanje bez pratnje. Svako ko prekrši policijski čas rizikuje zatvorsku kaznu u trajanju od dva meseca. Predsednici opština mogu da uvedu policijski čas, a policija može da vrši racije po kućama za koje sumnja da se koriste za skrivanje oružja. Dekretom su, između ostalih, obuhvaćeni Pariz, Nica, Marsej, Tuluz, Strazbur, Mec i drugi gradovi. Grad Amijen, na severu Francuske, postao je u utorak uveče prvi grad u kojem su lokalne vlasti zavele policijski čas.

Klod Gean, šef kabineta francuskog ministra unutrašnjih poslova Nikole Sarkozija, izjavio je juče radiju Evropa-1 da je u noći između utorka i srede zapaljeno 617 automobila širom zemlje. - Još je reč o velikom broju, ali skoro za polovinu manje od prekjučerašnjeg dana - rekao je Gerin. Nasilje je zabeleženo u 116 mesta, što je manje nego pretprošle noći kada je sukoba bilo u čak 226, izjavio je portparol francuske policije Patrik Amon.

Među najvećim incidentima policija je navela da su demonstranti maltretirali dva ruska novinara u Lionu i da je bačen "Molotovljev koktel" na autobus kod Bordoa, ali nije bilo povređenih. Prema najnovijim anketama, više od 70 odsto Francuza podržava uvođenje policijskog časa kao meru za smirenje situacije u predgrađima. Nemiri su počeli posle kontroverzne pogibije dvojice mladića iz useljeničkih porodica u jednom predgrađu Pariza 27. oktobra.

Neki opozicioni politički lideri kritikovali su planove uvođenja policijskog časa, a desničarske stranke su debatu o imigraciji i integraciji pretvorile u značajan politički faktor. Žan Mari le Pen, lider ultradesničarskog Nacionalnog fronta, čak je upozorio na opasnost od izbijanja građanskog rata, a nerede je nazvao dokazom predaje francuskih vlasti pred islamizacijom francuske. Zbog toga je i oštre reči ministra Sarkozija, koji je izgrednike opisao kao "siledžije" i "ološ", moguće posmatrati kao pokušaj vodećih političara da spreče novi dramatičan uspon krajnje desnice. Neki analitičari veruju da je u pozadini nesuglasica na francuskoj političkoj sceni povodom uvođenja policijskog časa borba za naslednika predsedničke fotelje Žaka Širaka, čiji se mandat završava za 18 meseci.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Jenjava nasilje u Francuskoj
Ubijen još jedan od Sadamovih advokata
Krajišnik tvrdi da ga Plavšićeva kleveta
 


     


FastCounter by LinkExchange