GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mnogi kraljevački privatnici sve teže sastavljaju kraj s krajem

Katanac za spas

Veliki nameti podstiču vlasnike privatnih radnji da se na razne načine dovijaju kako bi izbegli obaveze

KRALJEVO - Vlasnici privatnih radnji, malih i srednjih preduzeća, najčešće razmišljaju o - katancu. Mnogi od njih već su zatvorili svoje firme jer, kako ističu, ne mogu da podmire sva novčana traženja, republička i opštinska. Očekivali su razumevanje i pomoć, a dobili su neizdržive namete. Osim toga, mnogi pošteni ljudi primorani su da lažno prikazuju svoje poslovanje, a još malo, naglašavaju, biće prinuđeni i da - kradu.

Da je vrag odneo šalu potvrđuje nam Malinka Spasić, vlasnica najstarije poslastičarske radnje u gradu na Ibru. Spasićeva je prinuđena da sve poslove sama obavlja, od knjigovodstvenih do čistačkih.

-Nekada sam imala radnike za sve poslove, sada sam prinuđena da sve obavljam sama. Drugačije se ne mogu izboriti. Za samo dve nedelje nakupilo mi se 100.000 dinara komunalnih i porskih obaveza. Ko to može da podnese. Mnoge moje kolege su kivne i ogorčene. Država ih je naterala da lažu, još malo pa će morati i da kradu, ogorčena je Malinka Spasić.

Letos su se pobunili vlasnici ugostiteljskih objekata, čak su najavljivali i specifične vidove štrajka.
-Svaki čas neko donosi propise koji nam skrađuju mogućnost zarade, a s druge starne uzimaju nam i šakom i kapom. Nismo za bojkot svojih obaveza, ali neka nam makar omoguće da radimo i zaradimo - kategorična je Dušanka Cvijović, vlasnica popularnog kafića "Pegaz".

U Odboru za razvoj malih i srednjih preduzeća kraljevačke Privredne komore kažu da privatnici moraju "odgovarati zahtevima vremena" ili im spasa nema.

-Oni moraju posedovati kreativnost, sposobnost prihvatanja rizika, prilagođavanja i adaptacije. Uz to moraju posedovati menadžerske sposobnosti i znanja iz delatnosti kojom se bave. Ako sve to nemaju, njihovi poslovi i radnje su veoma ugroženi. Kao posledicu imamo brojne slučajeve gašenja radnji - naglašava Zorica Lešević, sekretar Odbora za razvoj malih i srednjih preduzeća pri PKK-u.

Kraljevačkim privatnicima jasno je na šta moraju sve biti spremni da bi održali biznis, ali nije im baš najasnije zašto se i država ne potrudi da im nešto i pruži, kao što nezajažljivo uzima.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Katanac za spas
Rakija za prijatelja
Rasplet afere "klavir"
Ekscesi nisu slučajni
Srbobran na mađarskom
Bez "dila" nema goriva
Donatori se razbežali
Besparica ohladila radijatore
   
 


     


FastCounter by LinkExchange