GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo kulture predstavilo ovogodišnje aktivnosti

Najava kulturne politike

BEOGRAD - Prevedene knjige čine polovinu objavljenih naslova u našoj zemlji, ali se već godinama ništa ne čini da se naše knjige prevode i objavljuju na drugim jezicima, niti postoji državna institucija koja bi o tome brinula, a većina izdavača ne vidi interes da upućuje domaće autore na strano tržište, istakla je zamenica ministra kulture Ljiljana Šop predstavljajući na jučerašnjoj konferenciji za novinare ovogodišnje aktivnosti svog ministarstva.

- Ove godine uspeli smo da prikupimo osam i po miliona dinara za učešće izdavača na sajmovima knjiga u Parizu, Moskvi, Solunu i Frankfurtu, gde smo se pojavili sa novim, moderno dizajniranim izložbenim prostorom, tako da smo od organizatora sajmova u Pragu i Minsku dobili poziv da kod njih besplatno izlažemo - rekla je Ljiljana Šop, dodajući kako će Ministarstvo sledeće godine regulisati uslove otkupa knjiga.

- Za sledeću godinu planirana je znatna suma od 140 miliona dinara za otkup knjiga. Biće usvojen i novi pravilnik koji će precizno definisati ciljeve kulturne politike naše zemlje, što bi trebalo da omogući da nova izdanja stignu i do slavističkih i kulturnih centara u inostranstvu - istakla je Ljiljana Šop.

Pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Miladin Lukić naglasio je da je Ministarstvo kulture u okviru posebnog programa uspelo da prikupi 640 miliona dinara za sanaciju manastira Hilandar, Dvorskog kompleksa Dedinje i kulturnih spomenika u dijaspori, kao što su crkva u Čakovu, manastir Tvrdoš i Eparhija dalmatinska.

- U začetku je ostvarivanje projekta obnove konaka u manastiru Hilandar iz 1814. godine od 50 miliona dinara. U Srbiji je ostvareno ukupno 90 programa finansiranih sa skoro 157 miliona dinara, među kojima su najznačajniji oni posvećeni obnovi manastira Manasija, Gradac, konzervaciji Sirmijuma, rekonstrukciji Narodnog muzeja i sanaciji depoa knjiga Narodne biblioteke.

- Velike probleme imamo sa lokalnom upravom u opštini Novi Pazar jer se oko spomenika kulture i crkvenih objekata uveliko divlje gradi, pa su međunarodne organizacije zapretile da će, ako se tako nastavi, izbrisati manastir Đurđevi stupovi iz registra svetske kulturne baštine. Jedina državna institucija koja može da preduzme konkretne korake kako bi se rešio ovaj problem jeste Inspekcija pri Ministarstvu za kapitalne investicije. Nadamo se da neće biti kasno - rekao je Miladin Lukić.

Milica Kuzmanović-Janković iz sektora za savremeno stvaralaštvo i kulturnu industriju u Ministarstvu kulture posebno je istakla da je ove godine završeno snimanje čak 14 dugometražnih igranih filmova.

A. Nikolić


vesti po rubrikama

^kultura

Pokazala sam im kako se bori
Postoji Aušvic, ne postoji bog
Ministarstvo kulture predstavilo ovogodišnje aktivnosti
Puna Arena za koncert italijanskog tenora Bočelija
 


     


FastCounter by LinkExchange