GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kapitalna knjiga "Zar je to čovek" Prima Levija konačno na srpskom

Postoji Aušvic, ne postoji bog

Čitavog života govorio je samo o fašizmu, o logorima, o zlu u čoveku, razgovarao s mladima, držao predavanja po školama, univerzitetima... Znao je da zlo, koje se materijalizovalo sa fašizmom, ne sme da se zaboravi

Knjigu "Zar je to čovek" italijanskog pisca Prima Levija, koja je u Italiji objavljena 1947. godine, ovih dana objavila je izdavačka kuća "Paideia", u prevodu Elizabet Vasiljević. Knjiga Prima Levija, italijanskog hemičara koji je 1944. godine, kao Jevrejin i partizan, deportovan u Aušvic, nastala je kao nagonska potreba autora da objasni izvore ljudskog zla, koje je u svom najgorem obliku osetio u koncentracionom logoru.

Primo Levi je diplomirao hemiju u Torinu, a kada su u Italiji uvedeni zakoni o rasi, pridružio se partizanima. U Aušvic je deportovan kada je imao 24 godine, i jedan je od 20 preživelih iz transporta od 640 Jevreja poslatih iz Fosolija. Po povratku u Italiju, vraća se profesiji hemičara, ali oseća i grozničavu potrebu da u knjigu pretoči, kako kaže, ono neizrecivo. Knjigu je napisao 1946. i nudi je jednom poznatom italijanskom izdavaču. Međutim, rukopis mu je odbijen. Tek sledeće godine knjigu objavljuje manja izdavačka kuća, ali taj prvi tiraž je nestao prilikom poplave u nekom magacinu. Tek 1957. godine, posle jedne izložbe o logorima, knjiga dolazi do čitalaca, i od tada se stalno štampa. Zanimljivo je da je prvi prevod knjige urađen za čitaoce u Nemačkoj.

Primo Levi je čitavog života govorio samo o fašizmu, o logorima, o zlu u čoveku, razgovarao sa mladima, držao predavanja po školama, univerzitetima... Znao je da zlo, koje se materijalizovalo s fašizmom, ne sme da se zaboravi, ali i da, kako je rekao u jednom od intervjua - "Dogodilo se, dakle, može da se ponovi". Ono što ovu knjigu izdvaja iz velikog broja naslova o fašizmu i logorima, prema rečima Elizabet Vasiljević, jeste vrhunska preciznost njegovog jezika. Preciznost hemičara prenela se u preciznost jezika koji se gnuša bilo kakve dvosmislenosti ili netačnosti. Knjiga je, takođe, pisana samo kao svedočenje, a ne sa željom da izazove odmazdu ili osvetu. I ta objektivna intonacija deo je vrhunskog kvaliteta knjige "Zar je to čovek".

Primo Levi je do kraja svog života, 1987. godine, bio personifikacija ljudskog dostojanstva, čoveka koji je neprestano pozivao da se ne zaborave strahote logora. Aušvic ga je obeležio za ceo život.
"Jevrejin sam postao u Aušvicu. Svest da se osećam drugačijim mi je nametnuta. Neko je bez ikakvog razloga odlučio da sam ja drugačiji i inferioran. Kao prirodan odgovor na to, svih tih godina osećao sam da sam drugačiji i superioran. "To iskustvo ga je na kraju odvelo u ateizam: "Postoji Aušvic, dakle ne postoji bog".

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Pokazala sam im kako se bori
Postoji Aušvic, ne postoji bog
Ministarstvo kulture predstavilo ovogodišnje aktivnosti
Puna Arena za koncert italijanskog tenora Bočelija
 


     


FastCounter by LinkExchange