GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Esma Redžepova o položaju Roma u Makedoniji i rasnim stereotipima

Pokazala sam im kako se bori

Sve više uspešnih Roma želi da se vrati korenima, ocenjuje poznata pevačica i dodaje da je njen povratak u Makedoniju bio injekcija za Rome

Esma Redžepova, najpoznatija pevačica romske muzike, ali i veliki borac za prava Roma, žena koja je usvojila 47 napuštene dece i dva puta kandidovana za Nobelovu nagradu za mir, ovih dana govorila je, u okviru projekta "Pogled na Rome bez predrasuda" Instituta za medije i različitosti iz Londona i novinske agencije Beta, o trenutnom položaju Roma u Makedoniji, ali i o ne tako vedroj prošlosti. Esma Redžepova razgovarala je u Skoplju sa Snežanom Lupevskom.

- U vreme kada sam počinjala da se bavim muzikom, živela sam u romskom naselju Šutka kod Skoplja. Tada je bilo teško da se izjasnite kao Romkinja - kaže ona i dodaje da su se mnogi stideli da kažu ko su. Govorili bi da su Makedonci, Turci, Albanci...

- Nikada se nisam stidela i smatram da svako treba sam da se izbori za svoje mesto u društvu - kaže Esma, koja je imala 11 godina kada je na radiju osvojila prvu nagradu na festivalu amatera u Skoplju. Snimila je 108 singlova, 20 albuma, 15 CD-a i šest filmova. Na Festivalu romske muzike u Indiji, 1976. godine, proglašena je za kraljicu romske muzike.

- Danas je mnogo lakše deci romske nacionalnosti. Školuju se, upisuju se na fakultete. Makedonija pruža šansu i to je sada najsrećnija zemlja za Rome zato što se nisu asimilovali, kao u drugim zemljama, a i romska manjina je priznata makedonskim ustavom - priča Esma. Stereotipi prema kojima se Romi dele na "pozitivne", koji se bave muzikom, i "negativne", koji su kradljivci, još postoje, a Redžepova smatra da je i na Romima odgovornost da se izbore za svoj položaj.

- Moramo da podsećamo vlasti da ovde živimo, ne smemo ćutke da posmatramo probleme - poručuje kraljica romske muzike i
priseća se kako su joj se podsmevali kada je, po povratku iz Beograda, od lokalnih vlasti tražila da asfaltiraju ulice u naselju Šutka. "Gospođa je došla iz Beograda, pa ne može da gazi po blatu", govorili su mi. "Bila sam uporna i ulice su asfaltirane", kaže Redžepova.

- Kada postanu uspešni, neki Romi žele da zaborave da su Romi. Postoje i takvi koji čak ni kod svoje kuće ne žele da govore romski. Mi za njih kažemo "pravi se Turčin, a crnji je od mene". Ali, sve više uspešnih Roma želi da se vrati korenima", ističe Redžepova i dodaje da je njen povratak u Makedoniju bio injekcija za Rome.

- Dala sam im snagu da se bore za svoja prava. Moja kuća bila je dom mnogima, ali i mesto na kojem su se donosile veoma važne, pa i političke odluke za Rome - zaključila je Esma Redžepova.

Knjiga o Romima muzičarima sa Balkana

LONDON - U Srpskom društvu u Londonu preksinoć je predstavljena knjiga o balkanskim Romima muzičarima koju je napisao britanski novinar i putopisac Gart Kartrajt, javlja Tanjug. Ovaj autor je putovao sa, kako je precizirao, "ciganskim muzikantima" kroz Srbiju, Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku i njihova iskustva sakupio u knjigu pod naslovom "Prinčevi među ljudima".
Susreti s balkanskim Romima muzičarima su, rekao je Kartrajt na promociji knjige u Srpskom društvu, bili neobično iskustvo i nije mogao da odoli da o tome ne napravi knjigu. Pored svedočanstva o životu Roma muzičara na Balkanu, Kartrajtova knjiga je značajan doprinos očuvanju etničkog identiteta i kulture balkanskih Roma.


vesti po rubrikama

^kultura

Pokazala sam im kako se bori
Postoji Aušvic, ne postoji bog
Ministarstvo kulture predstavilo ovogodišnje aktivnosti
Puna Arena za koncert italijanskog tenora Bočelija
 


     


FastCounter by LinkExchange