GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Hapsili" Radovana u kompjuteru

BEOGRAD - Tek posle dva i po meseca, UBPOK mi je vratio svu zaplenjenu dokumentaciju. Po nalogu Amerikanaca jurili su Radovana Karadžića u knjigama, u kompjuteru, ali i po komšijskim šupama - kaže za Glas književnik Miroslav Toholj, suvlasnik izdavačke kuće "Igam".

Krajem avgusta, po nalogu suda za ratne zločine, policija je pretresla njegov stan, preduzeće i kuću kraj Beograda.

- Rekli su mi da imam pravo na advokata, što sam odbio jer sam bio siguran da nisam izvršio nikakvo krivično delo. Cela situacija bila je čak i smešna kada su probudili i doveli moje komšije iz zgrade da budu svedoci prilikom pretresa. Ljudi nisu znali šta ih je snašlo - priča Toholj i dodaje da je policija bila korektna.

- Pregledali su police, knjige, rukopise, šta se nalazi u kompjuteru. Interesovala ih je moja elektronska pošta, kontakti. Neke foldere su i odneli. Posebno su ih zanimala dokumenta iz vremena kada sam bio ministar u Vladi RS koje sam hteo da poklonim nekom muzeju. U nalogu je pisalo da postoji verovatnoća da se na ovim adresama mogu pronaći tragovi krivičnog dela ili, eventualno, nešto važno za krivični postupak - priča naš sagovornik.

- To je bilo toliko besmisleno, ako se uzme u obzir da je tog dana u Specijalnom sudu u Beogradu boravio Pjer Rišar Prosper, američki ambasador za ratne zločine, i ako se zna da je naređenje za pretres išlo iz SAD preko RS. Siguran sam da se pretres nije slučajno poklopio sa dolaskom Prospera u Srbiju, jer su ovdašnje vlasti sigurno htele da pokažu kako sarađuju sa Zapadom trenirajući strogoću na jednom piscu koji, eto, ima tu čast da lično poznaje i za prijatelja ima Radovana Karadžića - kaže Toholj.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^tema

Na lustraciju svi zaboravili
Cela plata za jednu slavu
Ustavnom sudu preti blokada
"Hapsili" Radovana u kompjuteru
 
 


     


FastCounter by LinkExchange