GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavnom sudu preti blokada

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije radi pod otežanim uslovima i prilikom odlučivanja na ivici kvoruma - izjavio je za Glas Slobodan Vučetić, predsednik Ustavng suda Srbije. On je naglasio da sud radi bez trećine sudija i da o tome izgleda nema mnogo ubuđivanja. Boris Tadić, predsednik Srbije, nakon informacije, odnosno pisma iz Ustavnog suda, da je neophodno što pre popuniti upražnjena mesta, predložio je dva kandidata za izbor na ove odgovorne funkcije, ali sada se čeka reakcija Skupštine.

- Zamislite kako bi to izgledalo da nedostaje trećina vlade, odnosno ministara, ili trećina poslanika u Skupštini. Zbog toga bi odmah bilo povika u javnosti. Mi smo uputili nedavno još jedno pismo predsedniku da što je pre moguće bude predložen i treći kandidat i kako bi sud u potpunosti bio kompletiran. Nadam se da će ipak na sledećoj sednici Narodne skupštine biti izabrane nove sudije i prevaziđena sadašnja situacija - rekao je Vučetić.

Ne tako davno, upravo posle promene režima i petooktobarskih promena, zabeleženo je da Ustavni sud Srbije nije mogao da radi čak sedamnaest meseci jer nije izabran ni neophodan broj sudija da bi ova važna institucija sistema mogla kako-tako da funkcioniše. U tom periodu sud je dobio sijaset novih predmeta, nasledio i prilično onih "predrevolucionarnih", pa je bilo sednica na kojima su praktično morale da se počiste fioke od gomila nerešenih spornih pravnih pitanja.

Poznata je činjenica da Skupština često nije odgovarala Ustavnom sudu povodom brojnih spornih zakonskih odredbi, iako je to predviđeno Zakonom o Ustavnom sudu i pravnom dejstvu njegovih odluka. U uobičajenom roku od 40 dana poslanici nisu često ni razmišljali o posledicama propisa koje su doneli čak i u slučajevima kada je tražena obustava primene pojedinih odredbi propisa koje su mogle izazvati teške posledice po građane. Osim toga, iako su to obećavali stotinu puta do sada, još pre 5. oktobra, nisu se još udostojili ni da donesu novi ustav.

I. S.


vesti po rubrikama

^tema

Na lustraciju svi zaboravili
Cela plata za jednu slavu
Ustavnom sudu preti blokada
"Hapsili" Radovana u kompjuteru
 
 


     


FastCounter by LinkExchange