GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jesen i zima su doba kad se kod Srba dobro gosti

Cela plata za jednu slavu

Stanovnicima Lebana ili Bele Palanke, gde je prosečna plata 5.129, odnosno 5.703 dinara, za bogatiju trpezu trebaju maltene četiri plate

BEOGRAD - Za spremanje slave ove zime Srbi će morati da izdvoje više od jedne prosečne plate, što znači da mesecima unapred moraju da počnu sa štednjom. Za predjelo, praseće pečenje, sarmu, čorbu, kolače i piće za tridesetak gostiju treba izdvojiti više od 20.000 dinara, a ako je slava posna - još i više.

Kada se uzme u obzir da je prosečna plata malo veća od 18.000 dinara, vidi se koliko treba stezati kaiš da bi se proslavilo jedan ili dva dana. Ove godine građani bar ne moraju da pozajmljuju novac od komšija i prijatelja, jer banke nude obilje raznih, pa i keš kredita. Ako mnogi već dižu kredite zbog plaćanja računa za struju i drugih komunalija, ne bi čudilo da se traže krediti i za slavu, jer je izazov da se domaćin pokaže pred gostima.

Prasići koštaju 150 do 200 dinara po kilogramu, pa za prase od 25 kilograma treba dati i do 5.000 dinara. Oval sa predjelom treba napuniti šunkama, suvim mesom i kačkavaljem, a to košta nekoliko hiljada dinara, jer je kilogram čajne kobasice oko 700 dinara, a pečenice oko 1.000 dinara. Teleća ili kokošja čorba košta oko 500 dinara.

Košta i dolazak popa

Na slavskom stolu obavezni su sveća, slavski kolač, koljivo i vino. Slavski kolač košta oko 500 dinara, sveća 100, a plaća se i dolazak sveštenika na slavu, najmanje 500 dinara.

Paštete od fazana

Na slavskim ručkovima kod dobrostojećih državnih službenika mogu se probati svakakve đakonije. Tako se na stolu mogu naći paštete od fazana, rolovana srnetina, "hiljadu" vrsta salata, praseće i jagnjeće pečenje, a sve se zaliva kvalitetnim vinima i viskijem.

Tradicija nalaže da se posle čorbe posluži i sarma, a za tridesetak gostiju treba tri kilograma mlevenog mesa, što košta više od 1.000 dinara. Još 1.000 dinara koštaju slane torte i rolati. Domaćice sve češće naručuju kolače iz poslastičarnica, pa za dva-tri kilograma sitnih kolača treba dati bar 2.000 dinara. Ako je ženi stalo da ima ugled dobre domaćice, ona sama pravi kolače, ali se ne uštedi previše jer samo kilogram oraha košta 500 dinara. Neke salate, kao što je turšija, spremaju se namenski, mesecima unapred.

Naravno, ovo su samo cene namirnica, a vreme i snaga koji se potroše za sve to ne mogu se ni izračunati.
Posna slava je posebna priča. Najmasovnija slava kod Srba je Sveti Nikola i za nju se spremaju samo posni specijaliteti.

- Slavimo Svetog Nikolu od kad znam za sebe. Mnogo mi znači jer je to prilika da se okupi porodica i prijatelji. Mi slavimo tri dana i pripremamo se za slavu cele godine. Pred samu slavu spremanje traje desetak dana. Kroz našu kuću za ta tri dana prođe šezdesetak gostiju, a za toliko gostiju kupimo 50 kilograma šarana i to košta oko 13.000 dinara. Sama pravim kolače i koštaju me četiri, pet hiljada dinara. Za prebranac kupim pet do sedam kilograma pasulja, a napravim i 100 do 150 sarmi - kaže Ruža Tanasić, domaćica iz Malog Zvornika.

Kilogram ribe je oko 300 dinara, a obavezna je riblja čorba i pržena ili dimljena riba. Za malo manja slavlja od tridesetak gostiju treba 25 kilograma ribe i to je oko 7.500 dinara. Kilogram pasulja za prebranac košta 150 dinara.

Pored hrane, džep najviše prazni piće. Za 30 flaša piva od pola litra, 10 litara vina, 10 litara soka i isto toliko kisele vode, uz žestoko piće treba iskeširati još oko 4.000 dinara.

Ne treba ni pominjati da isto toliko, ili možda i više, košta Nova godina ili Božić i to sve u roku od mesec, dva.
Slavu, međutim, ne slave samo oni koji imaju prosečnu platu već i stanovnici Lebana ili Bele Palanke gde je prosečna plata 5.129, odnosno 5.703 dinara. Za ovako bogatu trpezu njima trebaju maltene četiri plate.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^tema

Na lustraciju svi zaboravili
Cela plata za jednu slavu
Ustavnom sudu preti blokada
"Hapsili" Radovana u kompjuteru
 
 


     


FastCounter by LinkExchange