GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iračani spaljivani belim fosforom

LONDON - Pojavili su se novi dokazi da je tokom napada na irački grad Faludžu, u novembru 2004, američka vojska bacala velike količine belog fosfora, ubijajući i pobunjenike i civile i nanoseći im teške opekotine koje su "potpis" ovog strašnog oružja, javlja Srna.

Prema najnovijim informacijama, među kojima su fotografije, video-snimci i intervjui s američkim vojnicima, učesnicima u borbama u Faludži, dat je i dokaz da su granate punjene fosforom upotrebljene kao oružje. U dokumentarnom filmu pod nazivom "Skriveni masakr", koji je juče emitovala italijanska državna TV RAI, nekadašnji pripadnik američke vojske i učesnik u borbama u Faludži rekao je da je "jasno čuo upozorenje da obrate pažnju jer će biti upotrebljen beli fosfor", koji se u vojnom žargonu zove "vili pet".

"Fosfor pali tela ili, tačnije, topi meso do kostiju. Video sam spaljena tela žena i dece. Fosfor eksplodira i formira oblak. Gine svako u prečniku od 150 metara", rekao je vojnik. Na sajtu italijanske TV objavljene su i fotografije na kojima je prikazan efekat koji je opisao vojnik - koža im je bila razložena ili pretvorena u karamelizovanu masu.


vesti po rubrikama

^svet

Policijski čas u Francuskoj
Racijama protiv džihada
Iračani spaljivani belim fosforom
 


     


FastCounter by LinkExchange