GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U dvanaestoj noći nereda zapaljeno više od 1.000 vozila

Policijski čas u Francuskoj

Premijer De Vilpen odbacio je zahtev da se u suzbijanje nasilja uključi vojska

PARIZ - Francuska vlada juče je odobrila uvođenje policijskog časa na područjima u kojima su neredi, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi. Vlada je donela tu odluku na sastanku Saveta ministara juče pre podne, kojim je predsedavao predsednik Žak Širak.

Ukupno 1.173 vozila je zapaljeno, 330 osoba je privedeno, a četvorica policajac povređena su u noći između ponedeljka i utorka u više francuskih gradova. Premijer Dominik de Vilpen odbacio je zahteve da se u suzbijanje nasilja uključi vojska, ocenivši da "još nije dostignuta ta tačka", ali je najavio mobilizaciju još 1.500 rezervnih policajaca koji će biti upućeni u pogođena područja, povećavajući broj angažovanih snaga policije i žandarmerije na 9.500 pripadnika.

Žirinovski: Kriva je CIA!

Ruski ultranacionalistički lider Vladimir Žirinovski, poznat po šokantnim izjavama, ocenio je nasilje u pariskim predgrađima kao zaveru specijalne američke službe. - Smatram da je reč o planiranoj akciji s učešćem specijalne američke službe koja želi da ojačanu Evropu baci na kolena i istovremeno uništi EU - rekao je on moskovskom radiju Eho i posavetovao francuske vlasti da proglase vanredno stanje i zatvore granice doseljenicima. - U Francuskoj maze strance, niko ne dira imigrante, ništa im se ne zamera, pa su shvatili da imaju moć, da ih se domaći boje i da mogu da pređu u napad - ocenio je on.

Evropa, u kojoj imigranti poreklom iz islamskih zemalja čine značajnu etničku manjinu, opravdano strahuje da bi "francuski sindrom", kako evropska štampa naziva nasilje koje već skoro dve nedelje hara Francuskom, mogao da se proširi. Strah je tim opravdaniji što su se slučajevi nasilja, u kojem su protagonisti građani imigrantskog porekla, prekjuče i juče dogodili i u Berlinu, Bremenu, Briselu i Amsterdamu. U Briselu je prekjuče zapaljeno pet automobila.

Vrednosti Francuske Republike u nedelju je u intervjuu Radiju Evropa 1 i međunarodnoj TV na francuskom jeziku TV5 objasnio ministar rada Žan-Luj Borlo. - Francuska je pre više od tri decenije ustanovila veoma velikodušan sistem integracije u skladu s republikanskom devizom "sloboda, jednakost, bratstvo", u kojem je osnovni princip jednakost za sve - rekao je Borlo, dodajući da to znači jednako pravo svih kad je reč o besplatnom školovanju, socijalnom osiguranju i svim drugim blagodetima socijalne države. - Mislili smo da će sve ostalo doći samo od sebe, ali to se nije desilo - naglasio je francuski ministar.

Nije se desilo jer su imigranti arapskog porekla ostali zatvoreni u svoju veru i običaje i sve više se izolovali od ostatka društva. Uz to je došla i postepena getoizacija njihovih naselja, koja prstenasto okružuju sve veće gradove, a nekad lepa zdanja u kojima su se imigranti, voljom opštinskih vlasti, naselili, sve više su, iz nemara i neodržavanja, propadali da bi danas bili u zbilja jadnom stanju.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Policijski čas u Francuskoj
Racijama protiv džihada
Iračani spaljivani belim fosforom
 


     


FastCounter by LinkExchange