GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protest zaposlenih u srpsko-grčkoj firmi "Ksinaris" kod Bora

Ugovor, pa otkaz

Nezadovoljni radnici za danas najavili blokiradu fabrike i ulazak u fabrički krug

BOR - Od 112 zaposlenih u mešovitom srpsko-grčkom preduzeću "Ksinaris" iz Zlota kod Bora, 45 radnika ne želi da potpiše najnoviji ugovor o radu jer se plaše otkaza. Takav potez naljutio je rukovodstvo koje im od prošlog petka ne dozvoljava ulazak u fabriku.
U sindikatu Nezavisnost ističu da rukovodstvo fabrike (prozvodnja stolica), osnovane pre dve godine, hoće da prevari radnike i da, potpisivanjem novog ugovora o radu, potpišu i izjavu o raskidu radnog odnosa "iz ličnih razloga".

Pas napao sindikalca

- Neverovatno je, ali istinito, obezbeđenje je na mene pustilo psa koji mi je pocepao jedine pantalone. Ne znam kako sam ostao čitav. Srećom, pas je najverovatnije izdresiran, pa me nije izujedao. Bez obzira na sve, sutra idem ispred radnika na blokadu fabrike. Pozvaću i žitelje mesta (Zlot ima 7.000 stanovnika) da masovno dođu i pomognu blokadu - rekao nam je Aleksandar Ivanović.

- Na taj način radnici bi ostali bez otpremnine i bilo kakvih prava. Dogodio bi se presedan - zaposleni bi sami sebi potpisali otkaz. To se trojici zaposlenih već desilo i zato je nastao nesporaum. Juče su svi nezadovoljni radnici ostali ispred kapije preduzeća jer je obezbeđenje sprečilo njihov dolazak na radna mesta, što je suprotno zakonu - kaže Aleksandar Ivanović, poverenim sindikata Nezavisnost za Borski okrug.

Zlatko Šaponjić, direktor fabrike, rekao je novinarima da je većina zaposlenih potpisala ugovor i da niko nije snosio posledice. Ko nije stavio potpis, samim tim ostao je i bez radnog mesta. Ugovor o radu, podsetio je Šaponjić, samo je prilagođen najnovijem zakonu. A cela gužva mogla bi da ugrozi tek dobijene velike izvozne poslove.

Nezadovoljni radnici kažu da ne veruju direktoru i da se iza svega krije smišljena igra kako bi oni ostali bez otpremnina. Oni će, najavili su, danas dođi pred fabriku sa porodicama i prijateljima i blokiraće ulaz traktorima, automobilima i kamionima. Neće dozvoliti nikome da uđe u fabričko dvorište u koje juče - odlukom poslovodstva - nisu imali prilaz ni novinari ni sindikalni aktivisti Nezavisnosti.

B. F.


vesti po rubrikama

^Srbija

Ugovor, pa otkaz
Pirati usred Bačke
Stanovi za izbeglice
Ne žele "privremeni" život
Zbog fudbala zasejali žito
Dali "veze", dobili menadžera
Četrnaest udžbenika mr Slobodana Ristića
   
 


     


FastCounter by LinkExchange