GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nema više dobrovoljnih predaja

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je juče da ne očekuje dobrovoljne predaje preostalih haških optuženika.
- Očekujem intenzivnu saradnju koja će dovesti do hapšenja i izručenja preostalih haških optuženika - rekao je Ljajić posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i SCG.

Ministar je naglasio i da je na sastanku "apostrofirana saradnja sa Haškim tribunalom kao pitanje od ključnog značaja za evropske i evroatlantske integracije SCG". "Nisam mogao da obećavam nikakve rokove za izručenja preostalih optuženika, ali sam rekao da će saradnja biti ostvarena do kraja", naglasio je Ljajić.

Pitanje manjina shvaćeno ozbiljno

Na sastanku su, prema rečima Ljajića, pozitivno ocenjeni napori da se pitanju zaštite manjina posveti posebna pažnja.
- Razgovarali smo o integrisanju manjina, pre svega u oblasti pravosuđa i policije. Stavovi Evropske komisije podudaraju se sa stavovima Saveta Evrope i Oebsa i oni će sa posebnom pažnjom dalje pratiti to pitanje - kazao je ministar i dodao da je najmanje reči bilo o stanju u Vojvodini.
Pribe je naglasio da je to pitanje kod nas shvaćeno ozbiljno, kao i da su na sastanku dobili detaljne informacije o položaju i zaštiti manjina u SCG.

Direktor Direkcije za Zapadni Balkan pri EU Rajnhard Pribe rekao je da je mnogo urađeno u saradnji s Tribunalom, ali da "posao još nije završen". "Svi haški begunci moraju biti uhapšeni i to što pre. Na sastanku nismo pominjali rokove za izručenja, jer bi to remetilo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, ali jasno je da to mora biti što pre", naglasio je Pribe.

Pribe i Ljajić su se saglasili da ne treba dovoditi u vezu pregovore s EU i pregovore o budućem statusu Kosova.
- Ne vidim prostor za bilo kakvu trgovinu po tom pitanju. Pregovori o Kosovu trajaće najmanje godinu dana, a završetak pregovora s EU očekujemo za manje od godinu dana. Naravno, EU će pratiti način rešavanja budućnosti Kosova - rekao je Ljajić.

Povodom priča da Crna Gora ins istira na posebnom sporazumu o pridruživanju Uniji, Pribe je rekao da EU pregovara sa državnom zajednicom po principu dvostrukog koloseka, kao i da će biti potpisan jedan sporazum.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Koštunici poslanici zadnja rupa na svirali
Diplomatski boj za Kosovo
Nema više dobrovoljnih predaja
Život ljudi važniji od državnosti
Paskaš svedočio protiv kolega
Rusija uvažava suverenitet SCG
 


     


FastCounter by LinkExchange