GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Pojačana aktivnost srpskih zvaničnika na međunarodnom planu

Diplomatski boj za Kosovo

Vojislav Milošević: Bitno je da imamo jevrejski lobi na svojoj strani

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je u trodnevnu posetu Izraelu, srpski premijer Vojislav Koštunica bio je u Atini, a krajem meseca putuje u Moskvu, ministar spoljnih SCG Vuk Drašković boravio je u KiniÖGlavna tema razgovora je Kosovo i Metohija.

Očigledno je da su naši političari krenuli u ozbiljnu diplomatsku bitku i lobiranje za Kosovo.
Politički analitičar i koordinator Grupe za Kosovo Nenad Vasić slaže se da je, kako se bliže razgovori o budućem statusu ove srpske pokrajine, pojačana naša međunarodna aktivnost, kako preko diplomata, tako i Kokusa u SAD. Ali, naglašava Vasić, na potezu je i civilna diplomatija koja se odvija preko nevladinih organizacija.

Da naučimo od Izraela

JERUSALIM- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da Srbija može da nauči od Izraela kako se strpljenjem i argumentima kroz dugoročni proces pregovaranja mogu postići rešenja koja zadovoljavaju nacionalne interese. Tadić je posle razgovora sa predsednikom Izraela Moše Kasavom rekao da Izrael ima uravnotežen i korektan pristup rešenju kosovskog problema koje podrazumeva da se do rešenja, koje će zadovoljiti obe strane, dođe putem pregovora, rečeno je Fonetu u delegaciji predsednika Srbije. "Izrael smatra da je to dobar pristup rešenju problema Kosova. Izraelska država je primer kako saveznički odnos sa najmoćnijim državama sveta može biti koristan za očuvanje državnog i nacionalnog interesa i kako jedna planirana i dobro fokusirana politika može dati rezultate", rekao je Tadić.

Najintenzivnija, i svakako najuticajnija, je državna diplomatija koju sprovode predsednik, premijer, ali i naši parlamentarci. Veoma zapažene bile su posete članova Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije i njenog predsednika Dušana Prorokovića parlamentima Engleske i Nemačke. Međutim, bitno je uspostaviti dobre kontakte sa lobističkim grupama Izraela, Grčke i Jermenije koji imaju uticaj u EU i SAD - rekao je Vasić.

Naš sagovornik je mišljenja da Grčka može mnogo da učini za nas, s obzirom bitan faktor u regionu, ali da bi uticaj Izraela mogao da bude sve manji.
- Bitno je da Izrael ne otežava našu pregovaračku poziciju i da njihovi lobisti u SAD ne podrže nezavisno Kosovo - dodao je Vasić.

Direktor Centra za antiterorizam i predsednik NVO "Car Dušan", jedinog registrovanog lobija u SCG, Vojislav Milošević, istakao je da su akcije Borisa Tadića i Vuka Draškovića koje se tiču Kosova i Metohije u principu u redu. Ali, dodao je, da uvek može bolje. Miloševićeva osnovna zamerka je što na Kapitol Hilu, u Vašingtonu, nije uspostavljen srpski lobi. Istina je da je formiran Kokus, ali je država, smatra naš sagovornik, nedovoljno uradila, jer je potrebno angažovati neku kompaniju koja bi koordinirala poteze. On zamera Vladi Srbije što nije organizovala posete predstavnika Senata i Kongresa Kosovu i Metohiji.

- Tadićeva poseta Izraelu bitna je zbog političke podrške koju nam može pružiti po pitanju Kosova i Metohije. Izrael je blisko povezan sa SAD i, radi zaštite svojih interesa u pojasu Gaze, neće se protiviti američkim inicijativama. Ali, bitno je da imamo jevrejski lobi na svojoj strani - smatra Milošević, koji je više puta bio u Izraelu, razgovarao sa njihovim parlamentarcima i predsednikom vlade, sarađuje s Američko - jevrejskim kongresom i član je Kluba u Kapitol hilu.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Koštunici poslanici zadnja rupa na svirali
Diplomatski boj za Kosovo
Nema više dobrovoljnih predaja
Život ljudi važniji od državnosti
Paskaš svedočio protiv kolega
Rusija uvažava suverenitet SCG
 


     


FastCounter by LinkExchange