GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija uhapsila petočlanu grupu Kragujevčana zbog uništavanja i rušenja na Varoškom groblju

Vandali oštetili 42 spomenika

KRAGUJEVAC - Kriminalistička policija je identifikovala i uhapsila grupu mladića iz Kragujevca, za koje se sumnja da su krajem septembra uništili više od 40 nadgrobnih spomenika na kragujevačkom Varoškom groblju.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo "povrede groba" istražnom sudiji privedeni su Kragujevčani Dejan Matić (23), Risto Vidaković (20) i Zlatko Cvetković (27). Krivična prijava podneta je i protiv Dejana Dejana (18) i Dušana Milojevića (18) takođe iz Kragujevca koji se rešenjem istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu, zbog sumnje da su izvršili razbojništvo, nalaze u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora u Beogradu.

Sva petorica sumnjiče se da su u noći između 22. i 23. septembra ove godine na Varoškom groblju u Ulici Svetozara Markovića u Kragujevcu oštetili ili uništili 42 nadgrobna spomenika i veći broj drvenih krstača. Vandalsko divljanje na Varoškom groblju uznemirilo je kragujevačku javnost, posebno zbog toga što je samo sedam dana ranije na istom groblju uništeno dvadesetak spomenika i krstača. Još uvek su Kragujevčanima bila sveža i sećanja na prošlogodišnje uništavanje i ispisivanje satanističkih poruka na istom groblju čiji su počinioci, kako je kasnije utvrđeno, bili maloletnici.

Šteta od poslednja dva uništavanja i rušenja spomenika na Varoškom groblju procenjena je na oko 1,5 miliona dinara. "Gradska groblja" uz finansijsku podršku Skupštine grada otklonila su štetu i popravila sve što se moglo popraviti, a istovremeno pre nepunih mesec dana na istom groblju postavljene su kamere i instaliran video-nadzor, a pojačane su i policijske patrole koje kontrolišu ovaj rejon.

Kako saznajemo, trojici Kragujevčana Matiću, Vidakoviću i Cvetkoviću Veće Opštinskog suda odredilo je takođe pritvor, a tek treba da se saslušaju Dejan i Milojević koji su u Centralnom zatvoru u Beogradu. Istragom će se utvrditi da li su osumnjičeni zaista i izvršili delo za koje se terete i koji su bili njihovi motivi.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^hronika

Dajana štitila ubicu iz ljubavi
Pedofilu tri godine zatvora
Vandali oštetili 42 spomenika
Za kasapljenje 13 godina
Razbojnici pčelaru smrskali glavu