GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kompanija Delta holding, enormno porasla za samo 14 godina

Mišković - najveći gazda u Srbiji

Za poslednje tri godine vlasnik Delte kupio Pekabetu, Sunce, Juhor, PZP "Beograd", "Autokomandu", "Podunavlje", "Bazar" , PIK Bečej, "Seme", "Obuću" .., a uskoro će "Napredak", "Jedinstvo"...

BEOGRAD - Kompanija Delta holding, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, uspela je da za samo tri godine kupi preko deset većih firmi u Srbiji. Najveći broj preduzeća je kupljen na berzi, neke na tenderu i aukciji ili ponudom za preuzimanje. Velike transfere Mišković je obavio za vreme sadašnje vlasti, što je čak bilo uočljivo i njenom ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću koji, pre nekoliko meseci, nije mogao da se uzdrži od javnog upozorenja "da Mišković treba malo da prikoči". Time je Ilić, valjda hteo da otkloni sumnju da ova koaliciona vlada ide na ruku monopolistima.

Međutim, vlasnik "Delte" ne samo da nije prikočio nego je čak dodao gas. Preduzeće za puteve "Beograd" Mišković je pazario na tenderu juna ove godine, ne osvrćući se na Ilićevo upozorenje, a posle toga kupio je firmu "Autokomanda", u čijem sastavu je ogroman kompleks zemljišta i gde se planira gradnja velikog tržnog centra. U vlasništvu Delte uskoro će se naći i poljoprivredno preduzeće "Napredak" iz Stare Pazove i "Jedinstvo" iz Apatina, a u toku je i preuzimanje poljoprivrednog kombinata "Sombor".

Delta kompanija više nije poznata samo po maloprodajnom lancu "Maksi diskont" i hipermarketu "Tempo", već i po proizvodnji ulja i margarina kao vlasnik somborskog "Sunca" i industrije ulja "Dunavka" iz Velikog Gradišta. Mišković je vlasnik i jagodinske savremene klanice za proizvodnju suhomesnatih proizvoda "Juhor", a jedini se javio na oglas za kupovinu industrije mesa "Srem" iz Šida. Matična firma u poljoprivredi kojoj će se pridružiti kupljene iz ove grane je Delta agrar koja se bavi proizvodnjom žitarica i stoke.

Nije sasvim jasno da li je Mišković još gazda fabrike za papirnu galanteriju "Avala Ada" i fabrike keksa "Jafa" u Crvenki ili ih je prodao nikozijskoj firmi "Kapa star limitid". Danas je Delta vlasnik 58 odsto Pekabete, 64 odsto "Bazara" iz Novog Sada, a apsolutni je vlasnik i "Namateksa" iz Subotice. Mišković drži čak i petinu poljoprivrednog kombinata PIK Bečej. U kupovini oranica po Srbiji Mišković je u samom vrhu liste sa oko 20.000 hektara u Vojvodini.

Beograđani imaju priliku da se lično uvere kolika je poslovna moć prvog čoveka Delta holdinga jer se na potezu od Slavije do Terazija nižu njegove firme, Delta sport, DMD trgovina, Delta banka gde je nakon prodaje većinskog kapitala ipak sitni suvlasnik, kao i radnje" Obuće" gde je vlasnik 66,74 odsto. Jedno vreme je figurirao i kao kupac trgovinskog preduzeća Beteks, ali se sada kao vlasnik pominje MK komerc .

Delta je pre dva meseca htela da kupi i "Ce- market" koji u svom lancu ima oko 200 prodavnica za šta je bila spremna da plati oko 30 miliona evra. Međutim zbog pravnih zavrzlama morala je da zamrzne nameru. Delta je svojevremeno bila zainteresovana i za preuzimanje "Knjaza Miloša", ali se povukla. Treba napomenuti da je Mišković vlasnik sa dužim stažom i fabrike bicikala u Subotici i fabrike deterdženata kod Zrenjanina, a uvoznik je i kozmetike, automobila, sportske opreme, odeće i hrane za kučiće.

Ovo bogastvo Mišković je stekao od februara 1991. godine kada je osnovana matična firma Delta holding. Pre toga ovaj biznismen je radio u kruševačkoj "Župi", a kada je zemlju zahvatila kriza osnovao je privatnu firmu i počeo da se bavi uvozom atraktivne robe. Najpoznatija je žrtva otmice srpskih kriminalaca koji su njegovo puštanje na slobodu naplatili milionima evra.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^ekonomija

Mišković - najveći gazda u Srbiji
Inflacija u 2006. preko dvanaest odsto