GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nove doze cepiva protiv gripa u apotekama i domovima zdravlja pojaviće se krajem ove nedelje

Na jednu vakcinu čeka više od 200 ljudi

Priča zvaničnika o pravilnoj raspodeli je smešna, jer šta je 270.000 vakcina prema 6,5 miliona građana Srbije, kaže Dragutin Rajevac, predsednik Upravnog odbora Farmaceutske komore. Nove količine koje stignu u naše apoteke biće skuplje jer je velikoprodajna cena vakcina, kojih ima još samo u Mađarskoj, sa 2,5 povećana na 10,5 evra

BEOGRAD - Prva tura vakcina protiv sezonskog gripa, koju je "Torlak" distribuirao domovima zdravlja - 207.200 doza, a "Farma nova" privatnim i državnim apotekama - 20.000, planula je za samo nekoliko dana. Ostatak vakcina od 22.800 doza biće raspoređen u domove zdravlja širom Srbije ovih dana pošto je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala pozitivan atest za cepiva protiv gripa. Pozitivan atest dobila je i "Farma nova" za novih 20.000 cepiva koje idu apotekama. Međutim, potreba za ovom vrstom zaštite je višestruko veća. Kako za Glas kaže Dragutin Rajevac, predsednik Upravnog odbora Farmaceutske komore, država nema novca, a niko ne sme da izađe i kaže da će nedostajati veliki broj vakcina.

- Najveći problem je kako rasporediti ovih 20.000 vakcina. Apotekama se deli samo po dve-tri jedinice, a na spiskovima čekanja u svakoj od njih je na stotine građana. Priča zvaničnika o pravilnoj raspodeli je smešna, jer šta je 270.000 vakcina prema 6,5 miliona građana Srbije. Kada nešto nemate, onda to, naravno, ne možete bolje rasporediti - kaže Rajevac.

On ističe da će nova količina vakcina koje budu uvezene koštati više od 440 dinara, jer je velikoprodajna cena vakcina, kojih ima još samo u Mađarskoj, sa 2,5 povećana na 10,5 evra, a kada se na to dodaju uvozne i ostale dažbine, ona će biti oko 13 do 14 evra u našim apotekama.

- Naravno da će to izazvati bes građana koji će reći kako privatnici uvoze vakcine i bogate se, a država nije imala dobru strategiju, a sve priče koje serviraju su političke prirode - kaže on.

Rajevac objašnjava da je dugo čekanje na atestiranje apsurdno, jer je firma od kojih su one uvezene upravo farmaceutska kuća koja proizvodi osnovu za vakcine i ona je imala atest Evropske agencije za kontrolu lekova.

U Apotekarskoj ustanovi kažu da će ovih dana velike apoteke imati vakcine protiv gripa.
- Mi smo pre određenog vremena dobili 1.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su vrlo brzo prodate. Od juče je počela distribucija novih 1.500 doza koje će biti raspoređene u 52 apoteke. "Vaksigrip" vakcine, koje Farma-nova uvozi od francuskog "Aventis Pastera", košta 440 dinara. Cepiva će imati apoteka "Sveti Sava", zatim u Zemunu dežurna apoteka, apoteka "1. maj", "Bogdan Vujošević" u Novom Beogradu, "Đura Đaković"na Zvezdari, "Mladen Stojanović" u Ulici kralja Petra, "Miroslav Trajković" i mnoge druge - objasnila nam je juče Ljiljana Malešević, pomoćnik direktora Apotekarske ustanove.

Besplatna vakcinacija po domovima zdravlja za sve ugrožene kategorije, i to za starije od 65 godina, plućne, srčane bolesnike, počela je 1. novembra. Iako je potraživanje bilo za 300.000 doza, domovima zdravlja je obezbeđeno 230.000 doza, čije troškove će da snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

G. T. - S. T.


vesti po rubrikama

^društvo

Neprijatelje šalju u ludnicu
Vozovi iz Slovenije došli preko Nemačke
Na jednu vakcinu čeka više od 200 ljudi
Virtuelne banke u školama