GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Slike iz Kovačice na Dalekom istoku

Naiva na japanskim zidovima

BEOGRAD - Japanske kompanije uskoro će da krase dela naivnih slikara iz Kovačice, sela 49 kilometara udaljenog od Beograda, izveštava Beta. Slike iz Kovačice prvi su izvozni posao koji je ugovorio počasni konzul SCG u Japanu Naohide Uejama. Uejama je u avgustu ove godine posetio Beograd i odmah otputovao u Kovačicu, gde je naručio 250 slika. Te slike će pokloniti poslovnim partnerima 9. novembra, na proslavi 120-godišnjice njegove kompanije "Kinćo" u Osaki. Tu kompaniju, koja je vodeći proizvođač insekticida u Japanu, osnovao je njegov pradeda Eićiro, koji je bio prvi počasni konzul nekadašnje Jugoslavije u Japanu.

Japanci su krajem 19. veka otkrili da je prah belih rada, kojih je tada bilo dosta u Srbiji, efikasno sredstvo u borbi protiv komaraca. Eićiro, koji se bavio proizvodnjom insekticida, tadašnjoj srpskoj vladi predstavio je projekat saradnje sa Japanom i tako postao počasni konzul. Naohide Uejama je krajem prošle godine prihvatio da, kao i njegov predak, bude počasni konzul SCG u Japanu.

Počasni konzulat je, posle višedecenijske pauze, ponovo otvoren u martu ove godine u Osaki, u kompaniji porodice Uejama. Tokom prošlonedeljne posete delegacije Srbije Japanu, Uejama je potvrdio da će nastojati da olakša dolazak srpskih firmi na japansko tržište i zainteresuje japanske investitore da ulažu u Srbiji.


vesti po rubrikama

^vesti

Naiva na japanskim zidovima
Prokuplje bogatije za ceo razred
Novi red vožnje "Železnice"
Spomen-park Vuku Karadžiću
Najbrži na teleprinteru
Unuk ubio dedu
   


     


FastCounter by LinkExchange