GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od side se leči oko 600 pacijenata

BEOGRAD - Projekat kojim je Srbija konkurisala kod Global fonda za sredstva koja bi bila usmerena na prevenciju HIV/EIDS-a od 2007. do 2011. godine, odbijen je zbog tehničkih grešaka. Srbija zbog toga neće dobiti 5,5 miliona dolara za ovu oblast. Iz Ministarstva zdravlja kažu da je donacija Global fonda najmanja donacija koja je usmerena na prevenciju HIV-a u ovom regionu i da bez ovih sredstava, zahvaljujući stečenim znanjima, možemo nastaviti da se uspešno bavimo ovim problemom.

Prema rečima dr Ivane Mišić, višeg savetnika ministra zdravlja i sekretara Komisije za borbu protiv HIV-a, radna grupa koja je radila na projektu biće revidirana na sledećem sastanku Saveta za praćenje projekta u oblasti HIV-a i tuberkuloze.

- Predlog projekta radne grupe dostavljen je Global fondu. Projekat je odbijen, ali su nas obavestili da sa dorađenim projektom možemo učestvovati u sledećoj rundi. Global fond je polovinom godine objavio da im nedostaje 300 miliona dolara za ostvarivanje projekata u petoj rundi koji se odnosi na period od 2007. do 2011. godine. Da smo to znali, možda ne bismo ni konkurisali - kaže dr Mišić.

Stručnjaci ističu da je epidemija side kod nas pod kontrolom i da nema mesta panici. Sredstva Global fonda, koje je naša zemlja dobila za period od 2003. do 2006. godine, korišćena su za prevenciju, a ne za lečenje ove bolesti. Radilo je na poboljšanju informisanosti stanovništva o HIV-u, kao i unapređenju besplatnog savetovanja i testiranja na HIV, ali su obavljana i savetovanja i testiranja 3.000 trudnica na HIV.

U našoj zemlji, zaključno sa 31. oktobrom, registrovano je 2.003 HIV pozitivne osobe. Od tog broja 1.280 je obolelo od side, a tokom 2005. godine registrovano je i 90 novih HIV pozitivnih osoba.

- Kod nas je savremeno lečenje dostupno svima i troškove lečenja snosi Fond za zdravstveno osiguranje. Kombinovana terapija košta oko 1.000 evra mesečno. Sada lečimo oko 600 pacijenata. Kod naših pacijenata u oko 60 odsto slučajeva, kada prvi put dođu na pregled, bolest je već u poodmaklom stadijumu. Cilj nam je da se bolest dijagnostikuje što ranije, jer tada je i verovatnoća preživljavanja i kvalitetnijeg života mnogo veća - kaže dr Đorđe Jevtović iz Instituta za infektivne i tropske bolesti.

S. T.


vesti po rubrikama

^tema

Srbi, narod koji nestaje
Od side se leči oko 600 pacijenata
Kostić: I umrli za opoziv
 
 


     


FastCounter by LinkExchange