GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U jedanaestoj noći nemira u Francuskoj povređena 34 čuvara reda

Udar na policiju

Amerika, Rusija, Britanija, Kanada, Australija i Japan upozorili su svoje građane koji borave u Francuskoj na opreznost zbog nasilja koje uzima sve više maha

PARIZ - U preksinoćnim sukobima, u predgrađima više francuskih gradova, povređena su 34 policajca, a više stotina demonstranata je uhapšeno. Nasilje nije jenjavalo ni u jedanaestoj noći nereda.

Najgore je bilo u Grinjiju, južno od Pariza, gde su dvojica policajaca ozbiljno povređena u sukobu s oko 300 demonstranata. Izgrednici su namamili policajce u jednu veću zgradu i otvorili na njih vatru iz vazdušnih pušaka. Ukupno deset policajaca je ranjeno, a komandanti policije kažu da brine to što su demonstranti - pretežno imigranti iz arapskog sveta i iz Afrike - imali jasnu nameru da uđu u sukob sa snagama reda. Visoki policijski zvaničnik Bernar Franio rekao je da je nasilje u nekim gradovima preksinoć bilo gore nego prethodnih noći i da je zabrinut zbog mogućnosti da se situacija dodatno pogorša, preneo je Bi-Bi-Si.

Prva žrtva nasilja

Žan Žak le Šenadek (61) preminuo je juče posle povreda glave zadobijenih prilikom 11-dnevnog nasilja. Šenadek je prva žrtva nemira, a on je u petak, pao u komu pošto ga je mladić s kapuljačom na glavi udario dok je razgovarao s komšijom u pariskom predgrađu Stens. Šenadekova udovica je rekla da "želi da ubice njenog muža budu kažnjene". Sindikat policije pozvao je vladu u Parizu da uvede policijski čas i vojsku da kontroliše izgrednike.

Gorelo u Briselu i Berlinu

U jednoj siromašnoj četvrti Berlina i ispred železničke stanice u Briselu zapaljeno je ukupno 10 automobila. Berlinska policija je navela da je u pet odvojenih incidenata u četvrti Moabit zapaljeno pet automobila, kao i da je u toku istraga da li ti događaji imaju veze s nemirima u Francuskoj. Političari i sociolozi upozorili su da bi i u Nemačkoj moglo da dođe do nemira mladih stranaca.

Policija je saopštila da je širom Francuske najmanje 1.408 automobila zapaljeno, a da je uhapšeno 395 osoba. Demonstranti su oteli autobus u Sen Deniju, na jugu Francuske, isterali putnike i vozača i zapalili vozilo. Povređeni su vozač i jedan putnik. U istočnom delu Strazbura demonstranti su bacali "Molotovljeve koktele" na osnovnu školu, a u Tuluzu su nagurali automobile u saobraćajni tunel. Nereda je bilo i u Nantu, Lilu... Na meti su bili i socijalni centri, policijske stanice, a dva "koktela" bačena su i u blizini crkava.

Nasilje na ulicama francuskih gradova počelo je 27. oktobra zbog pogibije dvojice mladića, neki izvori kažu prestupnika, koji su navodno bežali od policije. Policija demantuje da ih je jurila.

Očekuje se da će premijer Dominik de Vilpen, koji je najavio da traži pravne načine da se ubrzaju sudske procedure i izgrednici kazne što pre, objaviti mere koje će biti primenjivane u siromašnijim predgrađima u kojem imigranti iz Afrike žive u veoma lošim uslovima. Muslimanske organizacije u Francuskoj pozvale su na smirivanje situacije i osudile nasilje. Nekoliko gradonačelnika iz pariske oblasti tražilo je proglašenje vanrednog stanja i intervenciju vojske.

Francuska štampa kritikovala je kratko obraćanje predsednika Žaka Širaka, koji je preksinoć prekinuo upadljivo ćutanje pozivajući na uspostavljanje bezbednosti i javnog reda kao apsolutni prioritet. Širak je rekao da će uzročnici nereda biti uhvaćeni, suđeni i da će biti kažnjeni. Ali takođe je rekao i da je za okončanje nasilja potrebno da u društvu svi budu poštovani i da imaju jednake šanse u životu, što komentatori tumače aluzijom na primedbe crnaca i Arapa da ih francuske vlasti tretiraju kao građane drugog reda.

Amerika, Rusija, Velika Britanija, Kanada, Australija i Japan upozorile su svoje građane koji borave u Francuskoj na opreznost zbog nasilja koje uzima sve više maha. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako bi neredi u Francuskoj mogli da se prošire na druge evropske države, pa je pozvao turske imigrante da pokažu volju za integraciju u društva u koja su uselili.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Udar na policiju
Granica otvorena tučom
Fuhimori iza rešetaka
 


     


FastCounter by LinkExchange