GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Zaječarski bioskop "Timok" posle duže pauze ponovo otvoren

Direktor volonter

Zaječarski bioskop "Timok" ponovo radi. Posle četvoromesečne pauze, otvorio je vrata za gledaoce projekcijom filma "Potraga za Srećkom". U direktorsku fotelju, i to kao volonter, seo je Aleksandar Videnović, poznatiji među Zaječarcima kao Aca Tupižnica, i neko ko je u bioskopu proveo ceo svoj radni vek. Aca je od 1965. godine do danas radio sve, od prodavca karata do kinooperatera, a sada mu se posrećilo da vodi kuću, koja postoji od 1925. godine. Sam Aca kaže da mu se čini kao da se ponovo rodio od kada se pokrenuo projektor.

- Nisam mogao da dopustim da ova stara zgrada zauvek zatvori vrata Zaječarcima - kaže novi v. d. direktora. - Ceo svoj život posvetio sam bioskopu i zato prihvatio ovo mesto direktora, makar i za džabe. U renoviranje bioskopa uložio sam sopstveni novac i veoma sam srećan što mogu da učinim nešto za svoj grad i Zaječarce. Posetioce bioskopa dočekala je topla sala, nove udobne stolice i daleko bolji zvuk.

- Potrebno je još mnogo toga da se uradi u bioskopu, međutim moramo korak po korak jer smo nasledili i velike dugove. Nekada su bioskopske sale bile pune i znam da je to danas teško ostvariti, ali uz solidne cene karata i dobar repertoar bioskop može ponovo da radi punom parom. Pokušaću Zaječarce da izvučem iz kuća i dovedem pred veliko platno"...

Da se "Timok" našao u pravim rukama, možda najbolje ilustruje podatak da je za prvu predstavu u obnovljenom bioskopu Aca lično sačekao kasetu filma na Čestobrodici.

- Postajala je opasnost da film ne stigne na vreme i zato sam svojim automobilom otišao da što pre donesem trtake kako projekcija ne bi kasnila - kaže ovaj direktor entuzijasta. Veoma sam zahvalan opštinskom rukovodstvu koje je imalo sluha i razumevanja i dozvolilo da bioskop ponovo proradi. Posebno mi je drago što su odbornici izglasali predlog za kinofikaciju sela. Kada je svojevremeno Aca kao mlad čovek stigao u Zaječar, prvo zaposlenje dobio je u zaječarskom bioskopu, u bioskopskoj zgradi je i stanovao, tu mu se rodio sin.

Ne zna se koliko je filmova odgledao, o glumcima je znao sve, pa i pojedine dijaloge iz filmova od reči do reči. Veoma često je bio jedini koji je mogao da uoči grešku na filmskom platnu. Svojom ´"bubom"Ş je godinama putovao po mrazu i vrelini da bi u nekoj seoskoj sali prikazao film. Svih ovih godina bio je karika bez koje bi bioskop teško funkcionisao. Sada su se Acini snovi ostvarili, postao je najvažnija karika jer poznaje dušu bioskopa i publike koja može da se nada kvalitetnim filmovima.

Slavica Marković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Otela mi dete i hoće da ga suneti
Žele da rade pa makar i džabe
Direktor volonter
Nove video-igre sa "Simpsonovima"
Dan otvorenih vrata u javnim kućama
Kineski dvosed
 
 


     


FastCounter by LinkExchange