GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Bojana Milenkovića napustila supruga Iračanka i odvela sina koga želi da prevede u islam

Otela mi dete i hoće da ga suneti

Iako je Aleksa kršten u pravoslavnoj crkvi, majka želi da ga prekrsti u Mustafa, tvrdi otac

Brak Bojana Milenkovića i Iračanke Fatin al Rubaji ličio je na višenacionalnu idilu sve dok se pre 16 dana nije probudio i shvatio da je supruga nestala i odvela njihovog troipogodišnjeg sina Aleksu. Od tada ni nju ni sina nije video. Strah ga je, kako kaže, da Fatin sa detetom ne ode van zemlje i promeni mu identitet!

- Radio sam noćnu smenu. Uveče pre polaska na posao kod nas je bila komšinica Ljiljana. Supruga mi je skuvala kafu, spremila sina za spavanje, ispratila me sa osmehom. Ujutru sam se vratio s posla, legao da spavam, a supruge nije bilo kod kuće. Ništa čudno, mislio sam, ona radi od osam, a Aleksu pre toga vodi u vrtić. Spavao sam do pet popodne. Kad sam se probudio, u stanu nije bilo nikoga. Pomislim: lep je dan, otišli su u park. Prolazilo je vreme, njih nije bilo. Okrenuo sam suprugu na njen broj mobilnog.

Javila se i odmah rekla: "Nemoj da pitaš gde smo!". Zaprepašćen, pitao sam o čemu se radi i šta je sa Aleksom. Rekla je: "Aleksa je dobro, sa mnom je, dobićeš tužbu za razvod braka" i prekinula vezu. Posle prvog šoka ponovo sam pozvao i objasnio joj da ima pravo da traži razvod, ali mora mi dozvoliti da vidim sina. Rekla je da o tome mogu da pričam samo s njenim advokatom, koji će mi se javiti. Aleksa je u jednom trenutku uzeo telefon i čuvši moj glas počeo da viče: "Ćao tata, ćao tata", a ona mu je otela slušalicu. Nije čak dala detetu da razgovaramo preko telefona!

Obišao sam u obdanište, rekli su da Aleksa nije dolazio već danima, dok su mi u školi gde Fatin radi kao nastavnik engleskog objasnili da je na bolovanju. Direktor škole mi je rekao da o bolovanju nije izvestila njega nego neku čistačicu. Opet krajnje čudno. Supruga je prestala da se javlja i nije odgovarala na moje pozive i SMS poruke. Odmah sam alarmirao policiju, Centar za socijalni rad i podneo tužbu Prvom opštinskom sudu sa privremenom merom za viđenje deteta - objašnjava Bojan.

Već godinu dana oni žive u iznajmljenom stanu na Karaburmi, a pre toga u Smederevu.
- U poslednjih godinu dana kod nje dolazi do "napada fundamenta". Pokušavala je da našem sinu Aleksi promeni ime. Aleksa je kršten u pravoslavnoj crkvi i ime smo zajedno potvrdili jer naš zakon nalaže da ako je jedan roditelj stranac, oboje moraju da se slože o imenu. To smo pre tri i po godine i uradili u opštini Zvezdara, kad je dete rođeno. Međutim, sad dolazi na ideju da Aleksi promeni ime u Mustafa. Nije čak ni htela da ga zove po krštenom imenu.

Pretila je da će mu promeniti identitet, da će da mu promeni veru i naciju. Htela je da ga suneti, to jest obreže po muslimanskim običajima. Imali smo pre godinu dana veliku raspravu o tome. Posle se sve to primirilo, međutim u sedmici pre nego što je napustila stan ponovo je kulminiralo. Primetio sam da iz kuće ništa nije ponela. Čak ni toplu garderobu za Aleksu, niti igračke. Sve što je ponela je njen i sinovljev pasoš, zlatan nakit i šminka. Plašim se da ne ostvari svoje pretnje i bojim se da je pod pritiskom svojih prijatelja Iračana koji žive u Beogradu.

Jednom prilikom je kod nas dolazio u goste izvesni Muhamed, njen drug, koji je Aleksu, iako sam ja sve vreme bio prisutan, zvao - Mustafa. Pokušavala je da nam nametne islamski način života, što ja nisam dozvolio jer smo mi hrišćani, slavimo Svetog arhangela Mihaila. Svinjsko meso nije htela da sprema ni meni ni Aleksi, čak je jednom prilikom slaninu koju sam kupio odvojila u posebnu plastičnu posudu. Kupio sam jednom pastu za zube na kojoj je pisalo mejd in Izrael. Kao oparena, istrčala je iz kupatila i rekla: "Ja ovim neću da perem zube, kako si to mogao da kupiš?!"

- Kad đavo uđe u žensku glavu, pomoći nema. Jedno vreme je kitila sobu posterima džamija. Uzme deset postera i oblepi sve zidove. Takva nije bila ni kad smo se zabavljali, ni kad smo se uzeli. Nije takva bila ni kad se rodio Aleksa. Interesantan je taj salto mortale u njenoj glavi. Bili smo devet meseci u Iraku zajedno, kod njenih, i ni tamo nije bilo toga. Još dok je bila u drugom stanju maštali smo o imenima. Dogovorili smo se da ako bude žensko dete bude Mina, a ako je muško - Aleksa. Tada nije pominjala ime Mustafa - ističe Bojan.

Tražio je pomoć i kod sekretara patrijarha Pavla, oca Radomira.
- Bio je zapanjen pojavom janičarstva u 21. veku. U Ministarstvu vera su mi rekli da će odmah obavestiti beogradskog muftiju Jusufspahića. Kako bi u slučaju da se Fatin tamo pojavi sa svojom idejom o obrezivanju pokušali da je odvrate od toga. Ona ima dva pasoša, irački i SCG. U početku sam se bojao da ne napusti zemlju, ode u Irak, Siriju, Jordan ili bilo koju arapsku zemlju. Ona sama to ne može da uradi jer ja moram da dam saglasnost za izlazak iz zemlje. Takvu saglasnost sam joj dao kad je svojevremeno išla sa Aleksom u Jordan da vidi majku i bojim se da na tom dokumentu samo ne promeni datum. Živim u nadi da to nije uradila. Želja mi je jedino da zaštitim svoje dete - priča Bojan i gužva novi kačket Crvene zvezde koji je kupio Aleksi dan pre nego što je nestao.

Napadana i ponižavana

Advokat Ivan Mladenović, punomoćnik Fatin al Rubaji Milenković, u pisanoj izjavi dostavljenoj Glasu navodi da je ona kod njega došla pre dve nedelje vidno uznemirena i uplašena.
- Kako je, po njenim rečima, u nekoliko godina braka sa gospodinom Milenkovićem doživela poniženja kakva nije ni sanjala, bila je odlučna da prekine bračnu zajednicu. Odnosi u ovom braku postali su nepodnošljivi, najviše zbog nepredvidljivog, bahatog i siledžijskog ponašanjem njenog supruga. Posebno je naglasila da sve doskoro i nije pomišljala na bilo kakvu zaštitu svojih prava pred sudom zbog toga što nije imala državljanstvo SCG, što je njen suprug zloupotrebljavao preteći "da će da je pošalje natrag u Irak bez deteta".
Nakon što je svoju odluku saopštila suprugu Bojanu i nakon što se on načelno složio da se razvedu, narednog dana bila je izložena napadu koji umalo nije završio tragično. Preteći joj nožem, maltretirajući je na sve moguće načine, ponižavajući je kako god je stigao, Bojan Milenković nije ostavio mojoj klijentkinji niti jednu drugu mogućnost već da sa svojim maloletnim detetom pobegne glavom bez obzira iz stana u kome su zajedno živeli. Obratila se policiji zahtevajući zaštitu, međutim zaštitu nije dobila. Sam sam insistirao da obavesti Centar za socijalni rad o njenoj odluci da napusti stan u kojem je živela zajedno sa svojim detetom. Ona je to sledećeg dana učinila. Baš kao što je ceo slučaj, kao i svoj odlazak, prijavila još jednom policiji. Krivična prijava protiv gospodina Milenkovića, kao i tužba radi zaštite od nasilja u porodici i naravno tužba za razvod braka, podneti su institucijama koje su nadležne za to. Takođe je upućen zahtev nadležnom Centru za socijalni rad za određivanje režima viđanja maloletnog deteta. Od tada održavam samo telefonske kontakte s mojom klijentkinjom - navodi se u izjavi advokata Mladenovića.

Dragoljub Petrović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Otela mi dete i hoće da ga suneti
Žele da rade pa makar i džabe
Direktor volonter
Nove video-igre sa "Simpsonovima"
Dan otvorenih vrata u javnim kućama
Kineski dvosed
 
 


     


FastCounter by LinkExchange