GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sergej Lavrov razgovarao sa zvaničnicima Srbije i SCG o Kosmetu

Rešenje ne sme biti nametnuto

Rusija će se, kao stalni član SB UN i Kontakt grupe, zalagati da pregovori budu u skladu sa Rezolucijom 1244 i da se oni ostvaruju u okviru direktnih razgovora Beograd - Priština

BEOGRAD - Ministri inostranih poslova Rusije i SCG, Sergej Lavrov i Vuk Drašković, saglasili su se juče da do rešenja sudbine Kosova može doći samo uz poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, prenose agencije.
- Rusija će se, kao stalni član SB UN i Kontakt grupe, uvek zalagati da proces pregovora o statusu Kosova bude u skladu sa Rezolucijom 1244 SB i da se taj proces ostvaruje u okviru direktnih razgovora Beograd-Priština - izjavio je Lavrov posle susreta sa Draškovićem.

Rusija se, rekao je Lavrov, protivi bilo kakvom nametnutom rešenju i podržava samo ono koje bi bilo rezultat direktnih razgovora Prištine i Beograda.
- U tom smislu veoma je važno da Beograd konkretizuje svoje stavove - poručio je ruski ministar i dodao da je od velike važnosti da se paralelno sa pregovorima odvija i sprovođenje standarda na Kosovu.

Nezavisnost - pravni presedan

Predsednik Srbije Boris Tadić i Sergej Lavrov saglasili su se da rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti utemeljeno u međunarodnom pravu, prihvatljivo za srpsku i albansku stranu, kompromisno i realno rešenje, koje neće destabilizovati region i Evropu, prenosi Fonet.
Tadić je ponovio stav da bi nezavisnost Kosova bio pravni presedan koji bi destabilizovao Evropu i državu Srbiju bez koje nema stabilnosti Jugoistočne Evrope.
- Srbija želi diplomatskim putem da reši ovaj problem, ne želi rat već miroljubivu politiku, prosperitet svih građana i Srba i Albanaca, kao i zaštitu međunarodnog interesa u regionu - rekao je Tadić.
Lavrov je juče razgovarao i sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem.

Dodao je da Rusija u načelu podržava opciju "više od autonomije, manje od nezavisnosti", ali za punu podršku potrebno je da Beograd "precizira te specifične predloge".
- U predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova naša zemlja se nada punoj podršci Rusije i u Kontakt grupi i u SB UN našim legitimnim, realnim, kompromisnim i evropskim zahtevima - izjavio je Drašković.

On je istakao da se ti zahtevi pre svega odnose na očuvanje sadašnjeg državnog i međunarodnog statusa, odnosno granica SCG sa Albanijom i Makedonijom, uz "evropski model prozirnosti i otvorenosti" tih granica.

Drugi zahtev, dodao je Drašković, odnosi se na dobijanje međunarodnih garancija za evropski nivo zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, što, kako je rekao, podrazumeva primenu preporuka specijalnog izvestioca UN za Kosovo Kaja Ejdea koje je prihvatio i generalni sekretar UN.

Lavrov je u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom izrazio snažnu podršku principima SCG u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. Premijer Koštunica je na sastanku zahvalio Lavrovu na snažnoj i celovitoj podršci Rusije da nema dalje fragmentacije i dezintegracije državne zajednice Srbija i Crna Gora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Koštunica je u razgovoru izložio šefu diplomatije Rusije tri ključna principa SCG za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji. On je istakao da se moraju poštovati osnovni međunarodni principi, pre svega princip očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država. Rešenje za Kosovo i Metohiju treba tražiti u vidu autonomije u okviru Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora, na način na koji su slična pitanja rešavana u svim demokratskim državama. Koštunica je naglasio da formula "više od autonomije, manje od nezavisnosti" znači da smo spremni da obezbedimo veoma visok stepen, odnosno suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju.


vesti po rubrikama

^politika

Rešenje ne sme biti nametnuto
Sa ovakvim Veljom ne možemo u Evropu
Unija nam odškrinula vrata
Ministri EU: Nema podele Kosova
Sporazum i pre novembra 2006.
General Paskaš danas na saslušanju
 


     


FastCounter by LinkExchange