GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Problemi američke svemirske agencije zbog planova državne administracije

Odlazak na Mesec na prvom je mestu

Zbog nedostatka novca i "svemirske vizije" Džordža Buša, i bitni projekti NASA moraće da pretrpe smanjenje budžeta i stavljanje u drugi plan

Sjedinjene Američke Države su 20. aprila 1969. godine poslale na Mesec prve ljude, ali zbog želje za povratkom na površinu Zemljinog pratioca do 2018. godine mnogi projekti ove svemirske agencije biće usporeni, zaustavljeni ili prekinuti. Strahovanja naučnika potvrdio je administrator NASA Majk Grifin predstavivši podatke o nedostatku novca i potrebi za tumbanjima planiranih projekata.

Zbog "svemirske vizije" američkog predsednika Džordža Buša projekti razvoja nove letelice sa ljudskom posadom, završetka Međunarodne svemirske stanice i povratka na Mesec biće ubrzani. Međutim, to znači da će mnogi projekti morati da pretrpe smanjene budžeta. NASA nedostaje tri i po milijarde dolara za završetak programa spejs šatla sve do njihovog povlačenja 2010. Ovaj nedostatak novca znači da NASA mora da odluči šta su prioriteti. Zbog toga će do sada glavni istraživački projekti vezani za istraživanje života i nuklearnu energiju biti na gubitku.

- Žiža interesovanja se sada prebacuje sa dugoročnih projekata na direktno istraživanje i zrele tehnologije koje se mogu koristiti uskoro - kaže Grifin. - To znači da će budžet najviše biti korišćen za tri ključna projekta: zamenu spejs šatla, rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici i povratak na Mesec.

Kinezi žele da stignu prvi

Otkako je Džordž Buš objavio plan o povratku na Mesec do 2018. godine i neke druge zemlje su poželele da pošalju svoje posade na površinu Zemljinog satelita. Kinezi, kao nova svemirska sila, nemaju problema sa budžetom i veruju da će svoju prvu ljudsku posadu na Mesec poslati do 2017. godine, što znači godinu dana pre Amerikanaca.
Razloga za optimizam imaju pošto su ove godine poslali u svemir drugu ljudsku posadu, a dva astronauta provela su u Zemljinoj orbiti pet dana. Naučnik Ujang Zijuan tvrdi da Kina planira i da postavi teleskop na Mesecu kako bi tragala za helijumom-3, elementom koji može da postane veoma bitan izvor energije.

Ušteda na drugim projektima ubrzaće stvaranje nove svemirske letelice sa ljudskom posadom koja bi trebalo da zameni već zastareli spejs šatl.
- Jednostavno, ne postoji dovoljno novca u budžetu da se nastave svi započeti projekti a da se pridržavamo rasporeda. NASA je već imala problema zbog toga što je obećavala da će uraditi nešto što nije bila u stanju zbog nedostatka novca - dodaje Grifin.

Svi napori sada će biti usmereni na omogućavanje sigurnog puta na Mesec, dok će projekat o dugotrajnijem boravku na Zemljinom pratiocu biti usporen.

Potraga za novim tehnologijama takođe će dobiti na značaju. Na primer, razvoj mašina koje za rad koriste metan i tečni kiseonik neophodan za spuštanje na Mesec postale su mnogo važnije od istraživanja solarne energije ili razvoja robotike. Program "Prometej" okrenut ka korišćenju nuklearne energije u svemiru takođe će biti unazađen. Kada je reč o šatlu, njegov skorašnji let nije bio i poslednji. Naučnici NASA veruju da će se sledeći dogoditi u maju 2006. godine. Ipak, bez obzira na prioritete, ispitivanja spoljnog rezervoara spejs šatlova su zaustavljena zbog razornog udara uragana "Katrina". Uprkos svim pokušajima naučnika, pitanje je da li će oni biti u stanju da završe započete projekte i da li će zadati rok biti ispunjen.

- Veoma sam zabrinut zbog toga što državna administracija možda i nije voljna da plati ostvarenje vizije koju je Buš obećao pred narodom pre dvadeset meseci - rekao je Bart Gordon, član komiteta.


vesti po rubrikama

^nauka

Odlazak na Mesec na prvom je mestu
Šta izjeda Mlečni put
Podsećanja: Edmund Halej
Vesti: Raspao se ledeni breg
      


FastCounter by LinkExchange