GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

NIS nije znao od koga kupuje naftu

B. ĐELIĆ: Da li je firma dobila garanciju ili kredit od Evroaksis banke? Da li postoji direktna veza između depozita i favorizovanja u trgovini električnom energijom, to vama nisam rekao zato što za to treba da proveri Centralna banka Rusije sa Narodnom bankom Srbije, a to je zatražila Vlada Republike Srbije 19. februara. Sa prvoklasnim depozitom jedne centralne banke možete mnogo štošta da dobijete, a možete i da privučete kredite drugih banaka

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 6. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim s tom trgovinom, održane 13. marta 2004. godine

BOŽIDAR ĐELIĆ (bivši ministar finansija): Ja sam laik u domenu električne energije, ali kao ekonomista moram da kažem da ideja da će neki posrednik biti mnogo bolji, da će stvoriti neku vrednost time što će koordinirati rad pet - šest elektrofirmi na Balkanu. Svaka od njih ima i broj telefona, faks i Internet one druge i mogle bi redovno da se sarađuju i sada, kada su skoro sve stale na noge, imaju finansijski kapacitet da trguju jedna s drugom. Ideja da će iz toga da iznikne ogromna vrednost, za mene je dosta problematična.

Ako pogledate činjenicu da je Narodna banka Jugoslavije imala depozit od 20 miliona dinara u Evroaksis banci za namenu: struja. Naravno, Ministarstvo energetike je pitalo EPS i NIS da li je to trebalo vama? Prvo, kao što je rekla guverner Udovički, to se ne radi sa deviznim rezervama. Dobro, hajde da vidimo da li je to za državne firme. Imate zvaničan odgovor NIS-a u dokumentu i odgovor je "ne". Odgovor EPS-a je "da, i to od 6,55 miliona dolara, ali sve smo vratili do maja 2001. godine". Ministarstvo energetike je pitalo - ako od maja 2001. godine nije za EPS, za koga je?

Drugo pitanje koje je Ministarstvo energetike postavilo EPS-u i NIS-u, to je: Kada ste uvozili struju, da li ste, eventualno, nekim dobavljačima uplatili novac u Evroaksis banci? Odgovor je bio "da". Šta kaže odgovor, a to je zvaničan dopis gospodina Gerića, tadašnjeg generalnog direktora, da u 2002. godini, od ukupnih iznosa isplaćenih za uvoz električne energije, 43 odsto je uplaćeno na ime firme EFT, a od toga, ne za celu sumu, ali za jedan deo, ukupno, otprilike, 8,3 miliona dolara je uplaćeno za račun firme EFT u Evroaksis banci. U 2003. godini, od ukupnog uvoza struje, vrednog nekih 60 miliona dolara, čitavih 82 odsto je uplaćeno firmi EFT. To znači da je ona dobila 82 odsto ukupnog novca koji je EPS isplatio za uvoz električne energije, a od toga je 9,5 miliona evra uplaćeno, po instrukcijama firme EFT, na njen račun u Evroaksis banci.

Da li je firma dobila garanciju ili kredit od Evroaksis banke? Da li postoji direktna veza između depozita i favorizovanja u trgovini električnom energijom, to vama nisam rekao, zato što za to treba da proveri Centralna banka Rusije sa Narodnom bankom Srbije, a to je zatražila Vlada Republike Srbije 19. februara, da proveri koliki su bili krediti, kolike su bile garancije za neke od učesnika trgovine električnom energijom. Dozvolite da budem u tom slučaju oprezan. Samo sam ukazao i danas ukazujem na neke činjenice koje su same po sebi dosta interesantne. Još jedna stvar za finansijere i one koji su manji finansijeri. Sa prvoklasnim depozitom jedne centralne banke možete mnogo što šta da dobijete, a možete i da privučete kredite drugih banaka.

- PREDSEDNIK (A. Vučić): Dužan sam, pre nego što počnem sa postavljanjem pitanja gospodinu Đeliću, da obavestim članove Anketnog odbora da sam dobio dopis iz NIS-a, koji je potpisao Pavle Vučković, v. d. generalnog direktora NIS-a, veoma je značajno zbog informacija koje smo juče dobili od gospodina Pomoriškog.

Naime, u tom dopisu se kaže: "Poštovani gospodine Vučiću, u prilogu ovog dopisa vam dostavljam izveštaj NIS-a, Centra za poslovanje sa inostranstvom, od 12. marta 2004. godine. Lako je konstatovati da nije bilo ugovaranja izvoza mazuta od mog postavljanje na funkciju v. d. generalnog direktora NIS-a, odnosno od sredina jula 2003. godine. Nisam dobio na potpis, niti potpisao bilo kakav ugovor te vrste. Ovim se, nadam se, potvrđuje korektnost informacija datih prilikom mog učešća u radu Anketnog odbora 11. marta, a nasuprot pojedinim iskazima datih na sednici od 12. marta.
B. ĐELIĆ: Isti gospodin Vučković je dostavio informacije Ministarstvu energetike, kada smo pitali i NIS da li je bilo isplata za njihove dobavljače, ovoga puta, nafte, na račune Evroaksis banke. U prvom mahu nismo dobili celu informaciju. Dobijena je dodatna informacija, gde je uočeno da je jedan veliki broj stranih banaka davao instrukciju da u ime jedne firme, koja se zove, mislim "Moil koal" sa Kipra, koja je najveći uvoznik nafte u našoj zemlji, da sve to bude uplaćeno na njen račun u Evroaksis banci. Tu se radi o velikim sumama, nekih 250-270 miliona dolara.

- PREDSEDNIK: Najpre, vezano za Nacionalnu štedionicu i za poslove sa strujom i naftom. Kada sam postavio pitanje vezano za firmu "Moil end ko" i J&S, koji su najveći uvoznici sirove nafte u Srbiji, niko od prethodnih ispitanika ili svedoka pred ovim anketnim odborom nije mogao da nam ukaže na vezu tih ljudi s nekim drugim ljudima koji su se kasnije bavili uvozom i izvozom električne energije, uslužnom preradom mazuta, itd. Da li ste imali i da li imate bilo kakva saznanja o tome ko je iza tih firmi, da li je neko podržavao na poseban način te firme?

Da li je uobičajeno da dve firme dobiju uvek preko 80 odsto količine uvoza sirove nafte? Istovremeno, da li njihovo povezivanje tih ofšor kompanija sa Kipra, a videćete da je i J&S, kao druga firma, takođe sa Kipra, kao i "Moil end co" i takođe vrši plaćanje i naplatu preko Evroaksis banke" u Moskvi.

Postoji li mogućnost, ne želim da kažem da je to istina, da je tu napravljen čitav dvostruki krug u poslu i naftom i električnom energijom i u okviru bankarskog poslovanja.
B. ĐELIĆ: Razumeo sam vas, ali, naravno, odgovor je da nemam podatke o tome, niti sam ekspert u domenu energenata da vam kažem koje su to firme. Jedino što znam jeste da je krajem 2000. godine pa i taj "Moil end co" bio na jednoj listi Haškog tribunala, firmi povezanih sa bivšim režimom. Znači, više od toga ja ne znam.

Drugim rečima, ako smem da sugerišem članovima Anketnog odbora, to je da treba zatražiti od kiparskih autoriteta i vlasti da se dostavi informacija o tim firmama. Kao što znate, Kipar ulazi u Evropsku uniju za nepuna dva meseca i oni sada imaju mnogo veće obaveze prema transparentnosti njihovog poslovanja, pa mislim da bi to trebalo da bude moguće. Mislim da bi bilo uputno da o svemu tome pitate i kolege iz NIS-a koji već dugi niz godina kupuju...

- PREDSEDNIK: Pitali smo ih već, pa su rekli da ne znaju.
B. ĐELIĆ: Ne znaju od koga kupuju? To nije dobro.

- PREDSEDNIK: Hoću da vas pitam sledeće...
B. ĐELIĆ: Ne znaju ko su akcionari firmi, ne znaju koliki je kapital tih firmi...

- PREDSEDNIK: Baš tako. Dakle, gospodine Đeliću, hoću dalje da vas pitam, pošto ste pomenuli Haški tribunal i šta su oni tražili i za koga su tražili zabranu poslovanja ili ukazali na potrebu smanjenja poslovanja, želim da vas pitam kako tumačite činjenicu da su te firme svoje najveće poslove napravile sa vašim režimom. Da li imate saznanja ko je bio taj ko je insistirao na sklapanju poslova sa njima?
B. ĐELIĆ: Odgovor je decidno da ne znam.

- PREDSEDNIK: Nemate informaciju da li je gospodin Goran Novaković, ministar u Vladi Republike Srbije, učestvovao u tome?
B. ĐELIĆ: To morate pitati njega, naravno, kao resorni ministar ne bih bio iznenađen, to je veoma osetljivo pitanje. Kada je reč o nabavkama i sirovoj nafti, ne znam kako se to dešavalo. Ali, naravno, kada govorimo o NIS-u, jedna od ključnih odluka u tim novim okolnostima jeste kupovina sirove nafte. Tu je najvažniji momenat jer, ako dobro kupujete, ako se dobro obezbedite od eventualnih promena u ceni, u dobroj ste situaciji. Ako tu pogrešite, onda ste u mnogo težoj situaciji, ali ja vam odgovaram kao ekonomista i finansijer.

Sutra: Da li je ministar energetike Goran Novaković smenjen ili je podneo ostavku?


vesti po rubrikama

^feljton

NIS nije znao od koga kupuje naftu
 


     


FastCounter by LinkExchange