GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bankari ne podižu kamate na kredite?

BEOGRAD - Banke u Srbiji će različito odgovoriti na povećanje obaveznih rezervi na devizne depozite, koje će od 10. novembra, umesto 29, biti 35 odsto. Niko od bankara nije najavio da će se kamatne stope povećati, ali je takva reakcija izvesna, dok drugi ne nameravaju da poskupe kredite. S obzirom na to da banke kod nas ostvaruju visoke profite, zbog, kako tvrde, visokog rizika kreditnih plasmana, ima prostora da se ova restriktivna mera NBS ublaži smanjenjem bankarske zarade, a ne povećanjem kamatnih stopa.

Namera NBS je da se najviše opterete potrošački krediti, jer se stanovništvo ove godine mnogo više zaduživalo nego prošle godine. Eksplozija potrošačkih kredita značajno je "kumovala" i visokoj inflaciji, koja će ove godine biti između 16 i 17 odsto.

Svetozar Šijačić, član izvršnog odbora Rajfajzen banke, kaže da se kamatne stope neće povećavati. "Narodna banka Srbije još nije objavila koje će tačno mere sprovesti, pa ne znamo šta ćemo konkretno uraditi. U svakom slučaju, ne nameravamo da povećavamo kamatne stope na kredite", kaže Šijačić.

S druge strane, u Hipo Alpe Adrija banci kažu da će ove mere NBS verovatno dovesti do povećanja bankarskih kamata na potrošačke kredite građanima, što će usporiti njihov dalji ekspanzivni rast koji je zabeležen u ovoj godini. Po stambenim i hipotekarnim kreditima mere NBS ne bi trebalo da povećaju kamatne stope", kažu u Hipo Alpe Adrija banci.

M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Manji troškovi pa skuplja struja
Prvo plati, pa posle dokaži
MMF dodelio Srbiji žuti karton
Bankari ne podižu kamate na kredite?
Akcije "Simpa" od danas na berzi
 


     


FastCounter by LinkExchange