GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije i Elektroprivreda sukobili se zbog cene struje

Manji troškovi pa skuplja struja

Uticaj sadašnje cene na džep građana biće važan argument za stav vlade

BEOGRAD - Poslednja najava poskupljenja električne energije izazvala je oštre polemike. Glavni akteri su predstavnici EPS-a koji kažu da ih niska cena gura u sve veći uvoz struje i smanjivanje vrednosti kompanije, dok predstavnici Vlade Srbije ističu da bi ova kompanija trebalo da smanji troškove, a ne da ih prevaljuje na potrošače.

Potrošači razmišljaju kratkoročno i bitno im je da struja ne poskupi, ali vlada i EPS bi morali da imaju dugoročnije gledanje koje se tiče i privatizacije. Elektroprivreda je ove godine tražila poskupljenje struje za 14 odsto od 1. aprila ali je od vlade dobila oko devet odsto i to od 1. jula. Zbog nedostatka para za uvoz kompanija sada traži poskupljenje od oko 20 odsto. EPs takođe naglašava da redukcije nisu isključene.

Neracionalno trošenje struje

Bažalac kaže da potrošnja stalno raste jer su cene struje nesrazmerne u odnosu na ostale energente pa potrošači troše struju neracionalno. "Po energetskoj efikasnosti poslednji smo u Evropi i sve naše akcije da se to promeni nisu urodile plodom. Izgleda da je cena jedino rešenje", kaže on.
Zorana Mihajlović Milanović dodaje da je rešenje u smanjivanju udela struje u zagrevanju tople vode. Zbog toga mi moramo građanima omogućiti druge energetske izvore, što radimo kroz Nacionalni program gasifikacije, nedavno usvojen na Vladi, kaže ona.

Zorana Mihajlović-Milanović, savetnik za energetiku potpredsednika Miroljuba Labusa, kaže da će zahtev za poskupljenjem razmotriti ne samo Ministarstvo energetike, već i ministarstva finansija i trgovine. "Sadašnja cena i njen uticaj na građane biće važni argumente za stav vlade. Cena nije jedini način kojim se mogu pokrivati loši poslovni rezultati. Viši stepen efikasnosti ovog preduzeća moguće je postići smanjenjem gubitaka, adekvatnom naplatom...", ističe ona.

Vlade posle 2000, svesne gubitaka struje u mreži, obezbeđivale su kredite. Međutim, od svih uzetih kredita za podizanja efikasnosti, EPS je iskoristio ispod 25 odsto. U isto vreme, država je već platila prvu ratu jednog kredita, a da on nije ni 50 odsto iskorišćen. Sredstava za investicije je bilo i ima, samo EPS treba da ih iskoristi. Ona su mnogo veća nego što je efekat povećanja cena i omogućavaju rešavanje problema na duži rok, naglašava Mihajlović Milanović i dodaje da je restrukturiranje još u toku i da ima i loših i dobrih rezultata.

Dragojlo Bažalac, pomoćnik generalnog direktora EPS-a, ističe da će im sa trenutnom cenom struje sledeće godine nedostajati 150 miliona evra za uvoz struje, remonte i investicije. Bez poskupljenja nemamo para da održimo sadašnju proizvodnju, a da ne pričamo o njenom neophodnom povećanju, za šta su potrebna mnogo veća sredstva. Umesto da ulaganjem u kopanje uglja povećamo proizvodnju struje i to jeftine domaće, kupovaćemo skuplju iz uvoza. Ovakva politika samo osiromašuje EPS, ističe Bažalac.

On naglašava da je EPS učinio sve što je vlada tražila u vezi restrukturiranja i racionalizacije. Dalje uštede, kaže on, moguće su samo sa novim ulaganjima. "Ne možete da smanjite gubitke u prenosu struje bez nove opreme", napominje on.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Manji troškovi pa skuplja struja
Prvo plati, pa posle dokaži
MMF dodelio Srbiji žuti karton
Bankari ne podižu kamate na kredite?
Akcije "Simpa" od danas na berzi
 


     


FastCounter by LinkExchange