GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sud časti izrekao javnu osudu Bratislavu Petroviću, profesoru FON-a

Na zid srama zbog vređanja studenata

U prijavi piše da profesor Petrović vređa i omalovažava studente, ne dozvoljava uvid u pismene radove, prolaznost na ispitu je izuzetno mala

BEOGRAD - Sud časti Univerziteta u Beogradu izrekao je javnu osudu prof. dr Bratislavu Petroviću, redovnom profesoru Fakulteta organizacionih nauka, zbog nemoralnog odnosa prema studentima i pokušaja podmićivanja, koje nije krivično dokazano. Ova odluka će se, posle jučerašnje izmene statuta Suda časti, koji je usvojio Savet univerziteta, šest meseci čitati na sednicama Saveta Univerziteta, na sednicama nastavno-naučnih veća svih fakulteta, na sednici saveta fakulteta na kome je okrivljeni zaposlen, u "Glasniku Univerziteta u Beogradu", a biće okačena i na oglasnim tablama i Internet strani Univerziteta.

U prijavi, koju su podneli Savez studenata i Studentska unija FON-a, piše da profesor Petrović vređa i omalovažava studente, ne dozvoljava uvid u pismene radove, kasni u objavljivanju rezultata ispita, rezultate ispita daje bez bodovne liste, a prolaznost na ispitu je izuzetno mala. Uz prijavu, Sudu je podneta i peticija koju je potpisao 381 student, a podržali su je student prodekan, kao i predstavnici nekoliko studentskih organizacija. Profesor Petrović nije želeo da sarađuje sa Sudom časti.

Odluka Suda časti je samo moralna i ne povlači nikakvu krivičnu odgovornost, a prof. dr Sima Avramović, profesor Pravnog fakultet, kaže da će Sud časti, po novom statutu, donositi samo dve odluke.

- Lakša mera je opomena koja će se pročitati na sednici nastavno-naučnog veća fakulteta ili instituta gde je okrivljeni zaposlen. Teža mera je javna osuda, na koju je osuđen profesor Petrović, i ona će se šest meseci čitati na sednicama i biće okačena na oglasne table. Odluka Suda je samo moralna, a nastavno-naučno veće univerziteta će birati redovne profesore tako da će ova odluka imati uticaj na dalje napredovanje u karijeri i sa njom će biti upoznat širi krug ljudi - objašnjava profesor Avramović.

Sud časti Univerziteta u Beogradu postoji pet godina i do sada je izrekao desetak javnih osuda. Ova pravna institucija reaguje po prijavi.

- Sud dobija dosta prijava koje su često nepotpune i netačne. Uglavnom se prijave odnose na nekorektan odnos prema studentima, pokušaje podmićivanja, plagijate tuđih radova i seksualno uznemiravanje. Sud dobro radi i svi dokazi se temeljno pregledaju. Do sada je sud imao samo tri člana, ali posle izmene statuta broj članova je povećan na 13 jer se oni suočavaju sa velikim problemima. Sporovi običnu traju oko šest meseci, najkasnije godinu dana i Sud časti Univerziteta u Beogradu je mnogo brži od redovnih sudova - priča Avramović.

Okrivljeni može podneti Sudu žalbu u roku od osam dana, a posle izricanja javne osude Sud časti svoje predmete upućuje redovnim sudovima na raspravu.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Na zid srama zbog vređanja studenata
Platu primaju i kad ne rade
Trovanje ili kijavica?
Traže se kandidati za sudije Suda SCG
Otrovi kruže, krivac nepoznat
 


     


FastCounter by LinkExchange