GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 8. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Sarajevu završen dvodnevni sastanak Igmanske inicijative

Nema potpisa za promenu Dejtona

Marović, Mesić i Tihić usaglasili su se da je sporazum iz 1995. prevaziđen, ali taj stav nisu ozvaničili na papiru - dogovora, navodno, nije bilo u Predsedništvu BiH

SARAJEVO - U Sarajevu je juče završen dvodnevni sastanak Igmanske inicijative, koja okuplja oko 140 nevladinih organizacija u regionu, usvajanjem zajedničke izjave o budućim odnosima SCG, Hrvatske i BiH koji bi prevazišli okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Tanjug.

U izjavi Igmanske inicijative, koju su tokom dva dana usaglasili predstavnici oko 70 nevladinih organizacija iz tri zemlje, konstatuje se da je "Dejtonski sporazum zaustavio rat, ali nije osigurao potrebne i dovoljne uslove za trajan i pravedan mir".

Ocenjuje se da Dejton ima svoje istorijsko mesto, ali da "životna realnost nadrasta taj sporazum, pa zato treba tražiti nove forme i okvire za adekvatniji, funkcionalniji i savremeniji odnos spram životnih potreba građana BiH, kao i nove političke realnosti".

Tekst izjave juče je uručen predsedniku SCG Svetozaru Maroviću, predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću i članu Predsedništva BiH Sulejmanu Tihiću, koji su učestvovali u radu tog skupa, ali nisu potpisali izjavu, iako je najavljivano da će to učiniti.

Njihovi potpisi su izostali jer nije postignuta saglasnost o potpisivanju u Predsedništvu BiH. Tihić je izjavio da u Predsedništvu BiH nije postignut konsenzus, pa nije imao ovlašćenje da potpiše zajedničku izjavu.

On nije precizirao ko je u trojnoj instituciji šefa države bio protiv potpisivanja izjave, ali je rekao da je on bio za, dok je predsedavajući Predsedništva Ivo Miro Jović u zvaničnoj poseti Briselu, nagoveštavajući da je srpski član Predsedništva Borislav Paravac bio protiv. Na 11. zasedanju Igmanske inicijative u Sarajevu, na kojem je govorio i predsednik SCG Marović, Mesić i Tihić su u svojim izlaganjima tražili promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Mesić je rekao da je "Dejton dao svoje i sada treba ići dalje u nadograđivanje", ka uspostavljanju građanskog društva.


vesti po rubrikama

^balkan

Nema potpisa za promenu Dejtona
Ankica Tuđman: "Tuđman izbliza" pun neistina
O "Lori" svedočili logoraši iz Hrvatske
 


     


FastCounter by LinkExchange