GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD uvode elektronske pasoše zasnovane na RFID tehnologiji

Dokumenta na čipu

Stejt Dipartment je doneo grupu propisa koji regulišu upotrebu čipova za radiofrekvencionu identifikaciju (RFID) u američkim pasošima. Eksperimentalna faza projekta počinje sredinom ovog meseca, a pasoši bi se do septembra 2006. godine našli u rukama Amerikanaca.

RFID uređaji se sastoje se od mikročipa i mikroantene koja emituje podatke od čipa do čitača. Čitač se aktivira svaki put kada antena dođe u njegov domet, a podaci mogu da budu korišćeni kao signal okidač za neke događaje, kao na primer umesto staromodnih bar-kodova, u identifikaciji proizvoda koje kupujemo u supermarketu ili u ovom slučaju za identifikaciju putnika na pograničnim kontrolama.

Ovaj novi plan je poslednji u nizu poteza koji je povukla američka administracija u cilju povećanja unutrašnje sigurnosti zemlje i biće dopunjen zahtevom da građani Evropske unije, kojima je sada dopušteno da u Sjedinjene Države uđu bez vize, od oktobra iduće godine moraju da izvade vizu, osim u sluđčaju kada imaju biometrijska dokumenta.

Sistem je napravljen tako da prati biometrijske standarde koje je razvila Međunarodna civilna vazduhoplovna organizacija, (ICAO) telo UN koje deluje u interesu vlada da prihvate međunarodne standarde za vazduhoplovnu navigaciju, sigurnost i zaštitu. Ova organizacija osigurava međunarodni biometrijski standard za pasoše, a to je mapiranje lica, iako je u to uključena i biometrija otisaka pristiju.

Ipak, iako izgleda da će biti određenih poteškoća što se tiče brzine razvoja tehnologije, tome američka administracija insistira da svi američki pasoši koji budu izdati od oktobra iduće godine sadrže RFID, a da otisak prsta ili sken rožnjače oka budu dodati naknadno.

Čip će, prema izveštajima, sadržati uobičajene podatke koji su upisani u pasoš, zajedno s digitalnom fotografijom.
Kako bi stao na kraj strahovima da će čipovi u dokumentima omogućiti vlastima da u svakom trenutku prate njihove vlasnike i da bi obeshrabrio lopove u krađi identiteta, američki državni aparat je objavio da će u korice pasoša biti ugrađen uređaj koji će da blokira svaki slučajni i nenamerni pristup podacima, i da će se tim podaci moći pristupiti samo ako je pasoš otvoren.

Ceo sigurnosni sistem biće kreiran tako da samo ovlašćenim licima omogući uvid u podatke smeštene na čipovima.
Za građane Evropske unije to konkretno znači da će im ulazak u Sjedinjene Države biti otežan jer će morati da dobiju vizu, ukoliko ne budu imali pasoš, izdat u EU, koji sadrži digitalnu fotografiju.

Ipak, neke grupe za zaštitu prava na privatnost već su se pobunile jer smatraju da nema sigurne zaštite pred nekim ko je sa RFID čitačem odlučio da pročita podatke smeštene na pasošu. Neki su već otišli tako daleko da smatraju da će teroristi iskoristiti ovu tehnologiju kako bi identifikovali američke građane.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Dokumenta na čipu
Kako se gradi ime?
Stigla rešenja i za finansijski sektor
Predstavljamo: Atraktivni BenQ model AX72
IT barometar: Krah štampanih medija!
Telefonika kupuje operatera O2
Naiva.A, dosadan ali ne i opasan
Tehno vesti: MP3 plejer i švajcarski nožić
 


     


FastCounter by LinkExchange