GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Lažni arheolozi pohode iskopine kod Zaječara

Poplava tajnih kopača zbog zlatne fibule

ZAJEČAR - Na prostoru kasnoantičkog arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana kod Zaječara, otkada je pronađena zlatna fibula, kopča koju su Rimljani nosili na odeći, sve je više lažnih arheologa, upozorio je direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević.

Oni s mapama, detektorima, lampama i drugom opremom danju šetaju, a noću kopaju, kazao je Dimitrijević dodavši da je prostor Romulijane, koji obuhvata 20 hektara, teško zaštititi od ovih "posetilaca".

Prostornim planom je predviđeno da se u okviru prve zone zaštite u narednih pet do deset godina otkupi oko sto hektara zemlje oko lokaliteta, koja bi bila vlasništvo opštine Zaječar, ali to, prema rečima Dimitrijevića, ne bi rešilo problem.

Vršilac dužnosti šefa Odeljenja kriminalističke policije zaječarskog SUP-a Sanja Antoski rekla je da policija reaguje po prijavama i da je u poslednjih pet godina podnela nekoliko prijava protiv lažnih arheologa. Na antičkovizantijskom lokalitetu Ravna kod Knjaževca policija je uhvatila čoveka sa predmetima koje je tu iskopao, oduzela ih i protiv njega se sada vodi sudski postupak.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

Pacijenti, da li ste zadovoljni?
Srušena kuća Svetozara Markovića u Jagodini
Poplava tajnih kopača zbog zlatne fibule
Svetski rekord u telefoniranju
Šala o gripu poklala kokoške
Šabac dobio javni toalet
   


     


FastCounter by LinkExchange