GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS istražuje


Delovanje islamskih humanitarnih organizacija

Balkan u trouglu Al kaide

- Islamski ekstremisti čvrsto su povezali čitav region, a deo priprema za napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku izveden je na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji
- Kada se u Prištini pokrene pitanje prisustva radikalnih organizacija, Unmiku se prebacuje da je dozvolio da se, posredstvom islamskih organizacija, infiltriraju i elementi terorizma

Delovi bivše SFRJ, koji su se svojevremeno nalazili pod viševekovnom turskom vladavinom, postali su osamdesetih godina prošlog veka posebno zanimljivi za mnogobrojne islamske humanitarne organizacije. Za najveći broj, kako se ubrzo pokazalo, bavljenje humanitarnim radom bilo je samo pokriće za političko, kasnije i terorističko delovanje.

U fokusu njihovog interesovanja, uz Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju, našlo se i Kosovo i Metohija, kao deonica takozvane zelene transferzale. Prema dostupnim podacima, na teritoriji SAD i Kanade deluje više islamskih humanitarnih organizacija povezanih sa Kosovom i Metohijom, Albanijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, ali se ne navode detalji šta se krije iza tih paravana, niti se u izveštajima navodi koje su od tih organizacija još aktivne.

Međutim, kada se u albanskoj javnosti južne pokrajine pokrene pitanje prisustva radikalnih muslimanskih organizacija, analitičari odgovornost prebacuju na Misiju UN koja je, kako tvrde, dozvolila da se "posredstvom islamskih humanitarnih organizacija infiltriraju i elementi islamskog terorizma". Ovo je, u autorskom tekstu, nedavno tvrdio i prištinski novinar Arbnor Beriša. On je preneo izjavu predstavnika Unmika da su nemoćni, jer nemaju tajnu službu koja bi sprečila infiltriranje međunarodnih terorističkih elemenata.

Ovakav stav, međunarodni analitičari tumače kao prećutno primirje, jer je Unmik, kao i Kfor, veoma ranjiv, pre svega zbog umanjenog brojčanog sastava, strukture jedinica koje uglavnom čine rezervisti i raširenosti kontigenata i baza u prostoru. Ozbiljniji pristup predstavnika Misije UN ovom pitanju primećen je tek sredinom ove godine, posle serije bombaških napada na policijske stanice Unmika u Prištini i još nekim kosmetskim gradovima.

Interesovanje zapadnih zemalja, naročito Amerike, za aktivnosti ovih organizacija na Kosovu i Metohiji, Albaniji i delom u Bosni i Hercegovini poraslo je posle terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, 11. septembra 2001. godine, tokom istrage o počiniocima. Američke službe bezbednosti došle su tada do podataka o povezanosti takozvanih islamskih humanitarnih organizacija sa grupama i organizacijama na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Jedno od tih saznanja je da su islamski ekstremisti tesno povezali čitav region, a da je deo priprema za napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku izveden upravo u tom trouglu. Nije isključena ni mogućnost da je 19 učesnika tog napada moglo biti u vezi sa bilo kojom tzv. humanitarnim organizacijama u ovom regionu.

Aktivna ćelija

Crna Gora nezanimljiva

O delovanju islamskih humanitarnih organizacija na području Crne Gore ima veoma malo podataka. Jedino se na zvaničnom sajtu Ministarstva pravde Crne Gore nalazi podatak da je u registar nevladinih organizacija od 9. aprila 2001. godine upisana Global Relief Foundation, sa sedištem u Ulcinju i na čijem se čelu nalazi Sadik Pelinković.

Pripadnici Kfora uhapsili su 15. decembra 2001. na Kosovu i Metohiji tri radnika humanitarnih organizacija, od kojih dvojicu Iračana. Unmik je saopštio da su uhapšeni u Prištini i Đakovici "podržavali, organizovali i planirali terorističke napade u SAD i Evropi". I tadašnji generalni sekretar NATO Džordž Robertson potvrdio je, krajem 2001, "da je na Kosovu otkrivena aktivna ćelija terorističke mreže Al kaide".
Nezavisni politički analitičari ukazuju na višegodišnje prisustvo islamskih ekstremista na tlu Kosova i Metohije. Kao osnivač tog ogranka pominje se Abdulah Duhajman, rukovodilac humanitarne organizacije "Biro za islamski poziv", koja je delovala u Bosni i Hercegovini i bila direktno finasirana iz Saudijske Arabije. Duhajman se danas nalazi u alžirskom zatvoru i identifikovan je kao jedan od bliskih ljudi Osame bin Ladena. Istraga je pokazala da je on osnivač kampa za obuku "Abu Bekir Sidik" u Jablanici kod Tešnja (BiH).

Među onima koji su završili obuku u ovom kampu je Ekrem Avdija iz Kosovske Mitrovice, poznat prvo kao Abusheib (za vreme boravka u BiH), a posle povratka iz kampa "Host" u Avganistanu uzeo je ime Abus Akej. Po povratku na Kosovo i Metohiju, osnovao je jedinicu mudžahedina pod istim nazivom kao i kamp kod Tešnja, "Abu Bekir Sidik", u kojoj je povremeno bilo i do 120 boraca arapskog porekla, mahom iz Saudijske Arabije, Iraka, Jemena i Irana.

Pripadnici MUP-a Srbije uhvatili su 18. avgusta 1988. godine, prilikom ilegalnog prelaska jugoslovensko-albanske granice, grupu mudžahedina među kojima su bili i Avdija, Špend Kopriva i Nedžmedin Lauš. Oni su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, ali su na osnovu Zakona o amnestiji 2001. oslobođeni. Po povratku na Kosovo i Metohiju razgranali su ekstremnu islamsku ćeliju. Avdija je reaktivirao navodno humanitarnu organizaciju "Kosovski islamski biro" čije je sedište u južnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Tamnik. Ova organizacija je, inače, osnovana 1998. godine uz pomoć Duhajmana i novcem iz Saudijske Arabije. Biro i danas funkcioniše, služeći kao paravan za prenos para za potrebe šire organizacije, ideološko pridobijanje i regrutovanje mladih Albanaca. Ispostave ovog islamskog biroa osnovane su širom Kosova i Metohije, ali se najvažnije odluke donose u na sastancima u južno - mitrovačkom lokalima "Besa" i hotelu "Palas".

Bliske veze

Ponovo je okupljena i grupa "Abu Bekir Sidik" koju, prema saznanjima od novembra 2004. godine, čine 30 članova, među kojima su Špend Kopriva, Muhamed Avdija, Sami Hoti, Alija Hoti, Besim Ismailji, Ertan Bitići, Ahmet Hodža, Ljuljzim Imeri, Nedžmedin Lauš, Arif Krasnići... Ova organizacija tesno je povezana sa terorističko-kriminalnom grupom Rahmana Rame. Utvrđena je i njihova bliska veza sa "Aktivnom islamskom omladinom", takođe zvanično humanitarnom organizacijom sa sedištem u BiH. Ove grupe dovode se u vezu sa miniranjem pruge Raška - Kosovska Mitrovica i bombaškim napadom na policijski punkt Mehov krš, 2003. godine, koja je izvedena u saradnji sa pripadnicima "Aktivne islamske omladine" iz Novog Pazara.

Albanija

U izveštaju Kongresa SAD 2002. Albanija se pominje kao jedna od 34 država u kojima Al kaida ima svoje aktivne ćelije. U njoj su se teroristi dugo zadržavali. Agim Geza, zvaničnik Tužilaštva Albanije, naveo je da je od 1992. godine Džasin Al-Ljadi, osoba koju FBI direktno dovodi u vezu sa Osamom Bin Ladenom, u Albaniji osnovao osam različitih firmi i organizacija. Od 1992. do 2002, Al-Ljadi i više od 30 drugih investitora iz Saudijske Arabije investirali su milionske sume u različite projekte za koje se uglavnom ne saopštavaju podaci.
Na zvaničnoj Unmikovoj internet prezentaciji objavljena je vest da je janura 2002. Džasinu Al-Ljadiju i njegovoj Munjafajl Foundation po zahtevu CIA i FBI zamrznuto čak 13 računa u albanskim bankama.

Pripadnici "Abu Bekir Sidika" su 1. decembra 2003. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice postavili bombu velike razorne moći. Ona je postavljena u blizini trafo-stanice, udaljene samo pedesetak metara od studentskih domova i igrališta Tehničke škole. Bomba je na vreme uočena, pa su je pripadnici specijalne jedinice Unmik policije brzo demontirali. U obaveštenim krugovima bliskim kosovskim institucijama tvrdi se da je šestoro članova ove grupe, predvođeni Nedžmedinom Laušijem, zvanim Musa, počinilo napad na srpsku decu u Goraždevcu, 13. avgusta 2003. godine.

"Abu Bekir Sidik" blisko sarađuje i sa međunarodnim organizacijama, među kojima i sa humanitarnom organizacijom IGASA, čijim ispostavama u Skoplju i Zagrebu rukovode alžirski državljani Džamel Larmani, inače vojni instruktor, poznatiji pod imenima Abu Musab i Abu Muhamed. Humanitarna organizacija "Islamic Relief" iz Saudijske Arabije, još jedna je od organizacija sa kojom ABS razvio tesnu saradnju, tvrdi se u Prištini i Mitrovici. Inače, "Islamic Relief" je u dužem vremenskom periodu regrutovala decu bez roditelja albanske nacionalnosti i slala ih na versku i vojničku obuku u više arapskih zemalja.

Odabir dece vršen je uz pomoć "Kosovskog islamskog biroa" u hotelu "Lion" u Uroševcu. U dokumentima se pominje i poprilično tajanstvena organizacija "El Džila", čiji pojedini predstavnici održavaju vezu sa ABS. Pretpostavlja se da upravo "El Džila" predstavlja glavnu vezu između pojedinih islamskih zemalja i ekstremnih grupa na Kosovu i Metohiji, jugu centralne Srbije i Makedoniji.

Ova grupa blisko je povezana i sa srodnim organizacijama u BiH. Postoje mnogobrojni podaci i o aktivnostima "humanitarnih" organizacija na tlu BiH, gde je, primera radi, u jednom izveštaju o finasijskoj kontroli sumnjivih transakcija, koja je izvedena pod pritiskom i na insistiranje SAD, 30. septembra 2004. godine saopšten podatak da je otkriveno 586 miliona konvertabilnih maraka. Odnosno 293 miliona evra sumnjivih transakcija koje bi, kako je navedeno, "mogle služiti za finasiranje terorističkih aktivnosti".

Nepoželjni u Americi

Vlada SAD objavila je 12. oktobra 2001. godine spisak osoba i organizacija za koje se sumnja da su povezani sa teroristima. Agenti Federalnog istražnog biroa utvrdili su da postoje direktne veze i sistem uzajamnog finasiranja tih organizacija sa centrima Al kaide širom sveta. Decembra 2001. u SAD je zabranjeno delovanje i zamrznuti bankovni računi organizacijama Global Relief Fondation (GRF), Hold Land Fondation for Relief and Development (HLF), nešto kasnije Benevolence International foundation (BIF), Munjafalj (Blessed Relief) Foundation, kao i Talibah International. Iza ovih organizacija stajali su najbliži saradnici Osame bin Ladena: Rabih Haddad, Dasin Al-Ljadi, Abdurahman Alamoudi, Khalid bin Mahvouz i Enaam Arnaout, koji su svoje saradnike zadužili za prikupljanje i distribuciju novca do delova organizacije u drugim zemljama. Zbog toga su GRF, HLF, BIF i još neke organizacije početkom 2002. stavljene na listu UN kao terorističke. Istovremeno, zatvorene su kancelarije ovih organizacija u Francuskoj, Belgiji, Pakistanu, Turskoj, ali i Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Zenica), Albaniji (Tirana) i na Kosovu i Metohiji (Priština i Đakovica). Samo GRF je sa pet miliona dolara godišnje pomagao svoje kancelarije u ovim zemljama. U zvaničnoj registraciji GRF navedeno je da se u fokusu ove organizacije nalaze Kosovo i Čečenija.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^tema

Balkan u trouglu Al kaide
 
 


     


FastCounter by LinkExchange