GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pun mesec ne sluđuje ljude!

Verovanje da mesečeve mene utiču na ljudsko ponašanje prilično je staro i veoma rašireno. Pun mesec se okrivljuje za najrazličitije pojave, od porasta nasilja i povećanog broja samoubistava do kolebanja na berzi. U Engleskoj su u 19. veku advokati čak koristili izraz "kriv po osnovu punog meseca", nastojeći da svoje klijente odbrane tvrdnjom da ih je Mesec učinio neuračunljivim u trenutku izvršenja krivičnog dela.

Poslednjih decenija je za širenje uverenja da Zemljin satelit ima upliva na čovekovo raspoloženje i postupke bio vrlo značajan bestseler Arnolda Libera "Kako Mesec deluje na vas". U toj knjizi iz 1978. ovaj psihijatar navodi da pratilac naše planete, koji izaziva plimu i oseku, na sličan način utiče i na ljudsko telo, budući da 65 odsto njegovog sastava čini voda.
Ali uprkos mnogim obrazloženjima ovog tipa, naučnici koji su ispitivali "sporni predmet" ostali su praznih ruku. Stručnjaci sa Univerziteta u Sidneju obavili su dva odvojena istraživanja i zaključili da ni nasilje, ili agresivno ponašanje, ni ujedanje pasa, zbog koga ljudi traže lekarsku pomoć, nisu izazvani mesečevim menama. Isto tako, kanadski psiholog Ivan Keli, koji je analizirao više od 100 studija posvećenih vezi između lunarnih ciklusa i čovekovog ponašanja (uključujući i osvrte na pokušaje samoubistva i intervencije u bolničkim odeljenjima za hitne slučajeve), nije otkrio baš ništa što bi sugerisalo da takva veza zaista postoji.

A ipak, kako ističu istraživači sa Univerziteta u Nju Orleansu, u njeno postojanje veruje i 81 odsto eksperata za mentalno zdravlje. Keli smatra da su i oni žrtve nečeg što se u njihovim krugovima naziva "konfirmacionom predrasudom". Odnosno da, kao i većina ostalog sveta, prihvataju one informacije koje potvrđuju njihove stavove, a ignorišu činjenice koje ih osporavaju.

Doduše, za praznovericu o kojoj je ovde reč "odgovorni" su i neki istorijski razlozi. Sjajni mesec našim precima bio je jako važan jer su se po njemu orijentisali u vremenu i jer im je "služio" kao noćno osvetljenje. Osim toga, pre nego što je uvedena struja, samo je njegovo svetlo moglo da ometa san i tako prouzrokuje mrzovolju.

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Partnerov miris teši i umiruje
Pun mesec ne sluđuje ljude!
 


     


FastCounter by LinkExchange