GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Popularna psihologija

 

Partnerov miris teši i umiruje

Ako ponekad "njuškate" odeću svog dragog ili drage, želeći da se osećate bolje, znajte da niste usamljeni u negovanju ovog običaja. Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu kažu da je držanje uz sebe, mirisanje i nošenje garderobe odsutnog ljubavnog partnera uobičajeno i, po svoj prilici, sasvim normalno ponašanje. Ispitujući studente koji su imali duge veze, oni su otkrili da je više od polovine mladića i skoro 90 odsto devojaka namerno mirisalo bluze ili košulje svojih partnera kada ovi nisu bili u njihovoj blizini.

To im je pružalo utehu i smirivalo ih. Većina devojaka je izjavila i da spava u odeći svojih momaka ili pored nje. Komentarišući činjenicu da su žene zainteresovanije od muškaraca za miris onih s kojima se zabavljaju ili žive, naučnici iz Pitsburga kažu da to verovatno ima veze s ljudskom evolucijom. Odnosno da je moguće da je ovo odraz veće selektivnosti žena pri biranju onog s kim će stvarati potomstvo.

Kada su ovi stručnjaci podelili svoja saznanja s kolegama, ispostavilo se da mnogi ljudi udišu i miris odeće nekog iz svoje porodice. Jedan čovek je, recimo, izjavio da miriše stvari koje su pripadale njegovom pokojnom ocu, a neka žena je rekla da u ćerkin krevet stavlja svoju pidžamu kad god nema vremena da je uspava.

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Partnerov miris teši i umiruje
Pun mesec ne sluđuje ljude!
 


     


FastCounter by LinkExchange