GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Divljanje huligana ne prestaje ni devetu noć zaredom

Nasilje guta Francusku

Neredi su se iz predgrađa Pariza proširili i na Dižon, Marsej, Ruan, Strazbur, Ren, Tuluz, Lil i Nicu

PARIZ - Bande mladih zapalile su pretprošle noći 754 vozila u talasu nasilja koje traje već devetu noć, a koje se iz pariskih predgrađa proširilo na još nekoliko gradova u Francuskoj.

Valjevski autobus izgoreo

- U noći između petka i subote u neredima u širem centru Pariza demonstranti su zapalili autobus privatnog prevoznika "Evropa busa" iz Valjeva, izjavio je juče vlasnik tog preduzeća Dragan Brdarević, javila je Beta. Vozači Miloš Milošević, Mileta Brdarević i Milovan Ašković u vreme incidenata bili su u pariskom hotelu u kojem redovno odsedaju. Prema zapisniku policije, koji je već stigao u Valjevo, demonstranti su, rušeći sve pred sobom, benzinom iz kanistera polili autobus i zapalili ga. Autobus marke "Volvo", star dve godine, potpuno je izgoreo, a vlasnik štetu procenjuje na oko 300.000 evra.

Slični incidenti su, posle prekjučerašnjih u Dižonu, Marseju i Ruanu, zabeleženi i u Strazburu, Renu, Tuluzu, Lilu i Nici.
Osim vozila, zapaljene su neke prodavnice, jedan vrtić, a zbog paljevine i uništavanja imovine francuska policija uhapsila je 203 osobe, javlja Tanjug. Izgrednici su u mestu Siresne, zapadno od Pariza, ispalili i nekoliko hitaca u autobus koji su uništili, zapalili jednu robnu kuću i 44 vozila. U posebno teškom incidentu, huligani su kamenovali i ambulantna kola, a potom ih zapalili. Francuska vlada je tokom pretprošle noći održala i intenzivne konsultacije ne bi li pronašla rešenje za nerede koji već devet dana traju u siromašnim predgrađima Pariza i unutrašnjosti zemlje.

I veza na liniji Pariz - aerodrom "Šarl de Gol" prekjuče je bila ozbiljno poremećena, pošto su neki vozači odbili da rade, strahujući za ličnu bezbednost. Francuska policija je saopštila i da organizovane bande primenjuju taktiku izbegavanja direktnog sukoba s policijom. "Njihova strategija je da zapale neku zgradu, a zatim čekaju da dođu vatrogosaci na koje bacaju kamenice posle čega odlaze u drugi kvart i rade to isto", kažu policajci, a prenosi Srna. Nemiri su počeli pošto su dvojica tinejdžera navodno poginula bežeći pred policijom, iako je istraga utvrdila da policijske potere nije bilo.


vesti po rubrikama

^svet

Nasilje guta Francusku
 


     


FastCounter by LinkExchange