GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


SPC: Oslobodite vladiku Jovana

BEOGRAD - Sabor SPC zabrinut je zbog, kako se navodi, "učestalih klevetničkih ispada" kojima se Crkva optužuje za skrivanje optuženih za ratne zločine.
U saopštenju sa sednice Sabora koji je završen prekjuče, navodi se da se SPC "neosnovano i neodgovorno pripisuje da skriva optužene za ratne zločine".

Najviše telo SPC ponovo je protestovalo zbog utamničenja arhiepiskopa ohridskog Jovana i navelo da je on osuđen posle "besmislenih optužbi i farse od suđenja...zbog svoje beskompromisne borbe za crkveno jedinstvo i kanonski poredak Pravoslavne crkve. Sabor SPC je pozvao predstavnike MPC, koje je nazvao nosiocima crkvenog raskola i inspiratorima gonjenja sveštenstva Ohridske arhiepiskopije, "na pokajanje i na jedinstvo sa svim pomesnim sestrinskim Crkvama" "Sabor i ovog puta upućuje apel svim relevantnim ustanovama i organima demokratskog sveta, kao i organizacijama koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava i sloboda, da odlučnom akcijom izdejstvuju oslobađanje arhiepiskopa Jovana i prestanak državno-policijskog terora nad priznatom i zakonitom Pravoslavnom crkvom u Makedoniji", navodi se u saopštenju.

Episkopi SPC saopštili su da sa zabrinutošću prate "šikaniranje pravoslavnih vernika i serijske napade na imovinu SPC u nekim područjima Hrvatske i BiH".

"Sabor konstatuje da je povratak prognanika i izbeglica na svoja ognjišta u tim zemljama i dalje veoma ograničen, praćen mnogim smetnjama i neizvesnošću", saopšteno je. Sabor je odlučio da od iduće školske godine školovanje u bogoslovijama SPC ponovo traje pet godina.


vesti po rubrikama

^politika

Smanjenje cenzusa ubitačno za državu
Srbija je još Miloševićeva
Begunci mogu da traže pare za život
SPC: Oslobodite vladiku Jovana
 


     


FastCounter by LinkExchange