GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Uoči usvajanja zakona o zamrzavanju imovine haškim optuženicima

Begunci mogu da traže pare za život

BEOGRAD - Zakon o zamrzavanju imovine haškim beguncima koji bi uskoro, posle višemesečnog odlaganja, trebalo da usvoji Skupština SCG, predviđa i mogućnost odmrzavanja pomenutih sredstava, iako se optuženici još kriju.

To se može učiniti ako nadležni organ proceni da su "pojedini fondovi i ekonomska sredstva potrebni za podmirivanje osnovnih troškova, uključujući troškove ishrane, stanarine, lekova i lečenja, poreza, premija osiguranja i javnih obaveza namenjenih za plaćanje troškova koji nastanu u vezi s redovnim čuvanjem ili održavanjem zamrznutih fondova ili ekonomskih sredstava".

Advokat Slobodan Šoškić smatra da se time otvara mogućnost za manipulaciju.
- Ta odrednica moći će da se zloupotrebi do te mere da zakon izgubi svaki smisao. Pošto ta norma postavlja "bezobalne granice", ovlašćeno lice slobodno može da arbitrira. Neophodna je dvostepenost u odlučivanju o zamrzavanju, kako bi kontrola bila što jača - kazao je za Glas Šoškić.

Sekretar kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Svetislav Rabrenović ističe da republike kasnije treba da odrede ko će odlučivati o zamrzavanju, ali i napominje da tu, praktično, nema mesta manipulaciji.
- Taj član se formalno neće ni primenjivati, a unet je u zakon jer je to uobičajena odredba o poštovanju ljudskih prava. Ne verujem da će iko od begunaca to tražiti, jer bi se tako otkrili. A i sudeći po podacima iz medija, svi oni su imali mnogo novca. Takođe, ne verujem da će se iko od nadležnih organa usuditi da to procenjuje, jer je ostalo samo šest optuženika, koji su dugo u bekstvu - rekao je za Glas Rabrenović.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Smanjenje cenzusa ubitačno za državu
Srbija je još Miloševićeva
Begunci mogu da traže pare za život
SPC: Oslobodite vladiku Jovana
 


     


FastCounter by LinkExchange