GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dušan Petrović, potpredsednik DS-a, o stranci, Kosovu, Vladi Srbije, izborima...

Smanjenje cenzusa ubitačno za državu

Dinkiću i Velji niko iz vlade ne sme ni "a" da kaže jer njih dvojica kontrolišu pedesetak poslanika u Skupštini. Da vodi razumnu politiku premijer Vojislav Koštunica bi dosad već tražio raspisivanje izbora

Srbija je ratovala 1999. i pokazalo se da nije moguće bilo koji državni i nacionalni cilj ostvariti ratom. Srbija ima svoju legitimnu pregovaračku poziciju, jasna utemeljenja te pregovaračke pozicije i u Povelji UN i u Rezoluciji 1244. Manevarski prostor koji će imati državni predstavnici nije veliki, ali je okvir za borbu za ostvarivanje realnih državnih i nacionalnih ciljeva.

Ozbiljna i odlučna diplomatska borba je instrument koji Srbiji stoji na raspolaganju. Bitno je da Srbija uvek ima instrumente da se zaštiti od terorizma i organizovanog kriminala koji bujaju na Kosovu i Metohiji, ali to pitanje nije vezano za pregovore. Zato je važno da se što pre stvore svi preduslovi za ulazak Srbije u Partnerstvo za mir i za integrisanje u evroatlantske bezbednosne strukture - kaže Dušan Petrović potpredsednik Demokratske stranke u intervjuu za Glas, odgovarajući na pitanje koju bi opciju DS zastupao ukoliko bi Kosovo dobilo nezavisnost - rat ili mir.

Da što pre vidimo leđa Koštunici

Kada očekujete izbore?
- Što pre, to bolje. Ne želim ništa da prognoziram. Smatram da postoje realni uslovi da se u ne tako dalekoj budućnosti nezadovoljstvo značajnog broja poslanika vladajuće većine pretoči u njihovu političku odluku kojom će uskratiti podršku Vladi Srbije.
Ko u DS-u zagovara tešnju saradnju sa DSS-om?
- Potpuno je nesporno u svim organima DS-a da je interes države da Vlada Vojislava Koštunice što pre ode. Odluke u DS-u donose članovi Glavnog odbora, Predsedništva, Izvršnog odbora. Nema nikoga u DS-u, koga ja poznajem, da smatra da bi za Srbiju bilo dobro da ova vlada potraje nešto duže.

Ko bi trebalo da predvodi tim Beograda na pregovorima o Kosovu, Boris Tadić ili Vojislav Koštunica?
- Starije pitanje od ovoga je kako treba da bude koncipiran pregovarački tim. Izuzetno je dobro da će državna zajednica SCG imati svoje predstavnike u ovom timu, kao što će ih imati Srbija i Srbi sa KiM. Po Rezoluciji 1244 KiM je deo SCG, koja je pravni naslednik bivše SRJ. Predstavnici državne zajednice, verovatno oni koji dolaze iz Srbije, biće deo pregovaračkog tima. Prirodno je da se predstavnici državnih organa Srbije, koji su po Ustavu i zakonima odgovorni za vođenje politike i za opšte prilike u zemlji, nađu u okviru tog pregovaračkog tima.

Spekuliše se da nema više jedinstvenog stava o platformi i strategiji s kojima se ulazi u pregovore?
- Ono što je predstavljalo državnu platformu koju je Koštunica izneo na SB UN je prihvatljiv okvir za početnu poziciju u ovim pregovorima.

Znači, sve je razrađeno do detalja?
- Dakle, kao što sam rekao platforma izneta u SB UN je prihvatljiva početna pozicija za pregovore. U proteklim nedeljama bilo je spora o tome koje elemente početne pregovaračke pozicije treba staviti na uvid javnosti. Loše je što je Sanda Rašković-Ivić na svoju ruku ili po nečijem nalogu iznela deo državne politike, po mom mišljenju u nevreme. Veoma je važno da svaki, pa i najmanji korak koji ovlašćeni pregovarači budu preduzimali ubuduće bude u potpunosti usaglašen između svih učesnika u pregovaračkom timu.

Da li bi u tom timu trebalo da budu i predstavnici SRS-a i SPS-a?
- Mislim da svako ko ima značajan uticaj na politički život u Srbiji treba da bude u pregovaračkom timu.

Da li bi trebalo menjati izborni zakon?
- Izmene izbornog zakona, sa stanovišta DS-a, mogu da budu legitimne ukoliko uvedu u Srbiju većinski izborni princip. Bilo bi lekovito za politički život u Srbiji da deo parlamenta bude izabran većinskim izborima, gde bi predstavnici naroda dobili mandat neposredno od građana, a druga polovina bi mogla da bude birana proporcionalno, kao i sada. Destruktivno je da se smanji cenzus jer vlada opet ne bi bila stabilna.

Svako ko bi bio u poziciji da formira vladu bio bi primoran da trguje sa malim političkim grupacijama, to je ubitačno za državu. Danas niko ne sme ni 'a' da kaže Velji Iliću koji nabavlja lokomotive i vagone bez tendera, jer kontroliše 18 poslanika. Niko iz Vlade ne sme da otvori pitanje Nacionalne štedionice, ili pitanje uvoza struje i nafte po privilegovanim uslovima, jer ministar finansija ima uticaj na tridesetak poslanika u Skupštini. To je signal da su politička demokratija i parlamentarizam u Srbiji bolesni i da je potrebno da dođe do pojednostavljivanja političke scene.

Znamo formalni raspored mandata u Skupštini Srbije, kakva je realna slika?
- Najvažnije pitanje je da li vlada ima većinu i kolika je ta većina. Na svakom glasanju se utvrđuje da li Koštunica ima dovoljan broj poslanika koji ga podržavaju u parlamentu i do sada se nije pokazalo da je taj broj pao ispod 126. Ubeđen sam da je veliki broj poslanika parlamentarne većine nezadovoljan politikom vlade i da je samo pitanje trenutka kada će se u poslaničkim klubovima, koji podržavaju vladu, stvoriti potrebni preduslovi da poslanici to svoje nezadovoljstvo na formalan način pokažu. Da vodi razumnu politiku Koštunica bi dosad već tražio raspisivanje izbora od predsednika Republike, jer danas predsednik vlade, njegova stranka i vlada imaju manju podršku nego pre tri meseca.

Da li ćete učestvovati na sednici ako na dnevnom redu bude Kosovo?
- Svakome ko bi u ovom trenutku otvorio parlamentarnu debatu o pitanjima pregovora o KiM, postavljam pitanje - da li ima svest da bilo kakva odluka ovog parlamenta može biti proglašena nelegalnom, jer je i sastav tog parlamenta nezakonit i neustavan.

Ružici Đinđić mesto potpredsednika?

Šta je novo u Statutu DS-a i zašto se povećava broj potpredsednika?
- U sadašnjem Statutu DS-a, jedan potpredsednik je obavezno iz Vojvodine. Blizu smo odluke da se napravi pozitivna diskriminacija za manje zastupljen pol. Verovatno ćemo u budući statut ugraditi da jedan od potpredsednika mora da bude žena. Izvesno je i da će u određenim organima stranke i hendikepirana lica imati svoje predstavnike.
Da li na mestu potpredsednika, rezervisanom za žene, već sada možemo da očekujemo Ružicu Đinđić?
- Ružica Đinđić ima veoma veliki ugled u DS-u i ne bih se iznenadio da posle Skupštine jedan od pet ili šest potpredsednika DS-a bude i Ružica Đinđić.

Dragana Đevori


vesti po rubrikama

^politika

Smanjenje cenzusa ubitačno za državu
Srbija je još Miloševićeva
Begunci mogu da traže pare za život
SPC: Oslobodite vladiku Jovana
 


     


FastCounter by LinkExchange