GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dejmijen Herst naj - muškarac

LONDON- Dejmijen Herst (Damien Hirst), "loš momak" britanske umetnosti, čuven po tome što je izložio mariniranu ajkulu, našao se na prvom mestu liste "Sto najmoćnijih" magazina ArtRivju (ArtRevienj). Zahvaljujući jednom ranijem radu je Herst (40) zauzeo prvo mesto rang-liste koja važi za ključni kulturni barometar, a sastavlja je ugledni mesečnik.

- Prvi put u poslednje četiri godine, koliko postoji lista, na prvom mestu se našao umetnik, rekla je Rebeka Vilson, urednica magazina ArtRivju. - Herst je imao izuzetnu godinu. Čak iako su njegova nova dela prikazana u Londonu i Njujorku ove godine loše ocenjena, izgleda da to nije bilo od značaja", izjavila je ona za Rojters.

Prema njenim rečima, nijedan živi umetnik nije zaradio više novca tokom prošle godine. Herst je krajem 2004, za manje od dva sata, zaradio 11 miliona funti (19 miliona dolara) na prodaji njegovih dela. Nekoliko meseci kasnije, njegovo umetničko delo iz 1991. godine - ajkula u formalinu - prodato je za sedam miliona dolara. Herst se proslavio na britanskoj umetničkoj sceni krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina, predvodeći pokret mladih umetnika čija su dela imala cilj da šokiraju i zabave.

Ubrzo je postao poznat kao nezvanični predstavnik "britarta" koji se ugasio krajem 1990-ih.
Na listi "ArtRivjua" najviše ima galerista, trgovaca umetninama, direktora muzeja, vlasnika aukcijskih kuća i kolekcionara.


vesti po rubrikama

^glasno

Za izgubljenu generaciju
Televizija jedina stvarnost
Dečak iz vode (1958-1994)
Dejmijen Herst naj - muškarac
 


     


FastCounter by LinkExchange