GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Keni Šarf, slikar koji je andergraund nametnuo kao zvaničnu umetnost

Televizija jedina stvarnost

Napao Ameriku bizarnim miksom svih kontrakulturnih stilova koje su muzeji i galerije decenijama konsenzusom prećutkivali. Njegov stil se ne menja

Keni Šarf je prvi umetnik koji je uspeo da nametne andergraund stil kao oficijelnu "visoku umetnost" galerijama i muzejima. U klasičnoj situacionističkoj strategiji korišćenja ikona maskulture u halucinantnim i potpuno pomerenim situacijama, Šarf je preuzeo likove iz lobotomičnih crtać serijala kao svoje glavne junake -i totalno ih "upropastio"!

Šarfov meteorski uspon početkom 80-ih, direktno je vezan za impresivno kratku karijeru Kita Haringa, njegovog kolege iz njujorške Škole vizuelnih umetnosti. No dok je Haring radio neku vrstu "konstruktivističke figuracije" Šarf je napao Ameriku bizarnim miksom svih kontrakulturnih stilova koje su muzeji i galerije decenijama konsenzusom prećutkivali. Od esid-arta, "Zap" stripova, rok dizajna do tada aktuelnog džank-pank-fank arta.

Odjednom, Šarf postaje "najameričkiji slikar" u istoriji, podižući imperijalističku konzumentsku kulturu na epifanijski nivo, na sreću fondacija i art-sistema koji je upravo čekao novu tezu koja bi ponovo bacila Evropu na kolena. No upravo ovaj "suviše američki" senzibilitet učiniće da u Evropi Šarf ostane samo počasni gost raznih art vašara taštine, ali nikako i figura koja će ostaviti trajniji uticaj. Nazad u SAD, korporacije su se prosto otimale o njegove murale, instalacije, industrijske dizajne - i Šarf postaje protomodel savremenog etabliranog umetnika.

Interesantno da se njegov stil ne menja još od 1980. Šarf tvrdi da je TV njegova religija i da ionako nema nikakvih razlika između stvarnosti i tele(dirigovane) vizije koja nas svakodnevno hipnotiše. Ostaje još samo da mu poverujemo i biće nam mnogo lakše.

Šarf je nedavno postavio i svoj internet muzej na kom možete naći sve slike koje je ikada uradio.
Informativno! Inspirativno! Intoksicirajuće! U post-papirnoj epohi, kome još trebaju štampane monografije? Svet je nadohvat kažiprsta. Klik, i...
Adresa sajta je www.kennyscharf.com

S.Đ.M.


vesti po rubrikama

^glasno

Za izgubljenu generaciju
Televizija jedina stvarnost
Dečak iz vode (1958-1994)
Dejmijen Herst naj - muškarac
 


     


FastCounter by LinkExchange