GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branimir Kolarić, frontmen sastava Veliki prezir, o novom albumu

Za izgubljenu generaciju

"Ruka bez povratka" govori o kreativnoj slobodi. Našu publiku čine neprilagođeni i ranjivi ljudi. Upravo to ih privlači muzici Velikog prezira

Ostavivši tri prethodna albuma da čuvaju osvojene pozicije na top listama domaćeg pop-rok zvuka, bend Veliki prezir je krenuo "rukom bez povratka" da otkriva nove dimenzije svog muzičkog izraza. Nedavna koncertna predpromocija novog albuma ("Ruka bez povratka"), održana u klubu "Plastik", u okviru tematskih večeri koje organizuje agencija "Odličan hrčak", pružila je ljubiteljima "toplog Prezir zvuka" celovit uvid u njihovo novo delo.

- "Ruka bez povratka" je duhovita, nadrealna opaska koja govori o kreativnoj slobodi. Predstavlja samu definiciju Velikog prezira. To je ruka koja pruža, a ništa ne traži za uzvrat - istakao je Branimir Kolarić, frontmen benda.

-Snimili smo oko 20 pesama, ali se u konačnoj verziji na njemu našlo samo deset. Dosta materijala je izbačeno pošto nismo želeli da narušavamo koncept ploče. Iz istog razloga, na albumu nema ni potencijalnih hitova. Jednostavno, stvorili smo nešto što se sluša od početka do kraja i samo tako odaje svoju ideju.

Koja "linija" povezuje pesme u harmoničnu celinu?
- To je linija besmisla, otuđenosti i neprihvatanja iste. Našu publiku čine ljudi izgubljenih generacija. Oni koji vide i shvataju besmisao ovog trenutka i života uopšte. Oni su neprilagođeni i ranjivi i upravo to ih privlači Velikom preziru.

Koliko se na ovom albumu menja stil Velikog prezira?
- S obzirom na to da je poslednji album izašao 2001. godine, naša muzika je evoluirala u novom smeru. Prvenstveno u smislu forme. Album smo snimali u našem studiju "Kombinat rekord", tako da smo imali mogućnosti za eksperimentisanje na zvuku. I Boris Mladenović (Jarboli), koji je producent ovog albuma, doneo je neku svoju energiju. Učinili smo veliki iskorak u odnosu na sve što smo do sad radili. Ipak, specifičan senzibilitet pesama ostao je isti, pošto samo takve pesme znamo da pravimo.

Koncertna predpromocija je neuobičajen potez. Šta ide posle toga?
Ovaj koncert održali smo prvenstveno zbog toga što publika nije imala priliku da nas čuje uživo. Tri godine smo proveli radeći na novim pesmama. Mislili smo da bi bilo dobro da pred izlazak "Ruke bez povratka" ljude malo vratimo u svet Velikog prezira. Inače, album je gotov, i trebalo bi da se pojavi najkasnije za dve nedelje. Tada ćemo organizovati i zvaničnu promociju i pravi promo-koncert koji planiramo za decembar. Radimo i video za pesmu "Konj", koja će kao ironičan hard-kor odskok prva doživeti svoju vizuelizaciju.

Ana Kalaba


vesti po rubrikama

^glasno

Za izgubljenu generaciju
Televizija jedina stvarnost
Dečak iz vode (1958-1994)
Dejmijen Herst naj - muškarac
 


     


FastCounter by LinkExchange