GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Holanđani kupuju skrobaru?

ZRENJANIN - Holandska firma "GP Partners" i zrenjaninska Industrija prerađevina od kukuruza "Ipok" potpisale su novi ugovor o četvorogodišnjem zakupu ovdašnje fabrike, ali se obe strane nadaju da će pre isteka ovog roka Holanđani postati većinski vlasnici najveće skrobare u Srbiji.

Direktor asocijacije evropskih distributera skroba Zoran Bibić naglašava da holandska vlada pomno prati realizaciju projekta o zakupu i da će, kada se za to steknu uslovi, dati "zeleno svetlo" za kupovinu "Ipoka". Bibić dodaje da u zrenjaninskoj skrobari još nisu raščišćeni imovinsko-pravni odnosi za dokapitalizaciju firme, ali da, s druge strane, veoma uspešno odmiče njen proizvodno-tehnički oporavak. U fabrici koja je jedno vreme prestala sa radom, do sada je prerađeno 7.000 tona kukuruza i očekuje se da će do kraja godine biti prerađeno još 10.000 tona.

Planira se i dalja rekonstrukcija opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta, u šta je do sada uloženo oko pet miliona dinara. Za rekonstrukciju opreme izdvijiće se još pola miliona evra, čime će proizvodni kapaciteti biti povećani sa sadašnjih 50.000 na 80.000 tona. Prema tvrdnjama Bibića, planira se izgradnja još jedne skrobare u Zrenjaninu. Uslov za sve to je, ipak, da se dođe do jasno definisanih vlasničkih odnosa u preduzeću, što će, kako najavljuju nadležni u preduzeću, biti urađeno početkom naredne godine.

K. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

"Dajn korp" gradi kargo centar
Holanđani kupuju skrobaru?
 


     


FastCounter by LinkExchange