GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Goran Kaličanin, zamenik generalnog direktora JP Aerodrom "Beograd"

"Dajn korp" gradi kargo centar

Investitor će obezbediti novac, a Aerodrom ulaže zemlju i pravo upravljanja saobraćajem

BEOGRAD - Za nekoliko dana JP Aerodrom "Beograd" trebalo bi da zaključi ugovor sa američkom firmom "Dajn korp" o izgradnji kargo centra na aerodromu, kaže zamenik generalnog direktora ovog javnog preduzeća, Goran Kaličanin. Ovaj posao početkom godine izazvao je velike spekulacije u javnosti jer je navodno reč o "kompaniji sa veoma prljavom reputacijom". Za to američko preduzeće vezivala se u javnosti trgovina ljudima, organizovanje lanca prostitucije po BiH, i špijunaža. Poslovodstvo Aerodroma isticalo je da ih takve priče ne interesuju i da nije njihov zadatak da istražuju čime se firma bavila, nego da im je važno da obavi posao za koji ih angažuju. Ponudu je dala i jedna izraelska kompanija koja je nakon izbora "Dajn korpa" najavila tužbu.

- Nemamo informaciju o aktivnostima izraelske kompanije. Što se nas tiče, posao teče normalno, a partner se obavezao da će u zajedničko preduzeće uneti 60,6 miliona dolara. Ulaganja će biti značajno veća i do 15. novembra ćemo znati konačnu cifru. Nismo dobili nikakav demanti, analizu koja bi nas uverila da je naš pristup pogrešan. Naš cilj bio je dobijanje jakog strateškog partnera, koji će ovoj zemlji doneti investicije i otvaranje novih radnih mesta - kaže Kaličanin.

Nakon potpisivanja ugovora, osnovaće se zajedničko preduzeće, u kome će strani investitor obezbediti sredstva za izgradnju kapaciteta, a Aerodrom ulaže zemlju i pravo upravljanja saobraćajem. Odnos učešća tek će se definisati, ali najverovatnije će biti 70 prema 30 za stranog investitora. Prva faza izgradnje završiće se do kraja sledeće godine, a sve će biti gotovo do 2011. godine. Predviđeno je da se na 200 hektara površine izgradi veliki broj objekata koji će služiti kao kargo skladišta, logistička skladišta sa pripadajućom infrastrukturom, pristupni putevi, a u planu je i dovođenje železnice do kargo centra.

Osim ove, sledeća investicija Aerodroma je rekonstrukcija Terminala 2, koji je trebalo da se otvori 15. septembra.
- Radovi su potpuno završeni i postoje svi uslovi za puštanje u saobraćaj, ali pogranična policija je uputila novi zahtev, u kojem traži dodatni prostor. Nemamo načina da im izađemo u susret, jer je prostor već određen glavnim projektom. Sada tražimo rešenje - objašnjava Kaličanin.

Posle osam, umesto posle pet godina, radi se i rekonstrukcija piste i to će biti gotovo do 15. novembra. Očekujemo i opremu iz Češke koja će omogućiti sletanje aviona u svim uslovima. To će koštati oko tri miliona evra, a ove poslove finansira Evropska investiciona banka - dodaje Kaličanin.

Prodavnice u zakup

U narednih 15-20 dana doneće se odluka o ustupanju maloprodajnog prostora i restorana u Terminalu 2 kompaniji koja će biti izabrana na tenderu. Aerodromu će pripadati godišnji fiksni zakup, a i deo profita ako pređe određeni nivo. Ponudu je dala samo jedna irska kompanija.

Saradnja s Turcima

Jedna od vodećih turskih građevinskih kompanija "Tehnotest", obratila se našem Aerodromu sa pitanjem da li su spremni da sa njima učestvuju na tenderu za izgradnju i upravljanje novim putničkim terminalom u Bodrumu. " Turska će krajem ovog meseca raspisati tender, a tip tendera je BOT "building and operating transfer". Nama bi pripalo upravljanje. Mi bismo bili konsultanti pri izgradnji, a kad se to završi, preuzeli bismo upravljanje. Prihod koji se tamo ostvari pripadao bi nama. To je prvi posao tog tipa za Aerodrom"- napominje Kaličanin.

A.Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

"Dajn korp" gradi kargo centar
Holanđani kupuju skrobaru?
 


     


FastCounter by LinkExchange