GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odluka o dugu penzionerima za dve nedelje

BEOGRAD - Vlada Srbije procenjuje mogućnost odlaganja vraćanje duga penzionerima za godinu dana i na taj način otkloni jednu od prepreka do postizanja sporazuma o šestoj reviziji trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, potvrdio je Tanjugu ministar za rad, zapošljavanja i socijalnu politiku Slobodan Lalović.

Lalović je novinarima u beogradskoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja, gde je prisustvovao otvaranju Korisničkog servisa za nezaposlene, rekao da će rezultati tih procena biti poznati za najduže dve nedelje.

Novi Zakon o penzijama, čija će primena početi 1. januara 2006. godine, jedna je od "prepreka" do postizanja sporazuma sa MMF-om jer je posle usvajanja zakona u Skupštini došlo do bitnih odstupanja u pojedinim delovima u odnosu na dogovor predstavnika Vlade i MMF-a iz juna ove godine. Odlazak Misije MMF-a iz Beograda, u ponedeljak, "neobavljenog posla", u javnosti je različito tumačen, od toga da su pregovori prekinuti i da je neizvesno kada će biti nastavljeni, do uveravanja da je reč samo o "kratkom predahu" u razgovorima koji će ubrzo biti nastavljeni. Na konferenciji za novinare uoči odlaska, šef Misije Pirita Sorsa je rekla da MMF neće dirati u Zakon o penzijama i da nema ništa protiv da se penzionerima isplati dug, ali da u tom slučaju dogovorene uštede u budžetu moraju biti ostvarene na drugim stavkama.

Prema rečima Lalovića, uštede će se teško ostvariti, pa je gotovo izvesno da će vraćanje duga penzionerima biti odloženo za godinu dana. Država penzionerima iz fonda zaposlenih duguje 1,5 penzija, a penzionerima zemljoradnicima 20,5 penzija ili 43,5 milijardi dinara ukupno. Zakonom o javnom dugu, predviđeno je da obveznice za penzionere iz Fonda PIO zaposlenih dospevaju svakog 20. januara u naredne tri godine, počev od 2006, a za penzionere zemljoradnike svakog 20. februara u narednih pet godina, počev od sledeće godine.

Zakon predviđa da u rokovima dospeća, vlasnik obveznica njima može plaćati porez na imovinu, na dohodak građana, na dobit korporacija i PDV, ali i prodavati ih na finansijskom tržištu domaćim i stranim firmama i građanima. Na preostalu glavnicu, do isplate duga u celosti, pripisivana bi bila pripadajuća kamata u visini 8,5 odsto godišnje.


vesti po rubrikama

^društvo

Stigla bolest slična gripu
Odluka o dugu penzionerima za dve nedelje
Velja Ilić slavio o trošku Železnice
 


     


FastCounter by LinkExchange