GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 6. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prošle nedelje u Beogradu prijavljeno oko 14.500 obolelih od respiratornih infekcija

Stigla bolest slična gripu

Iako se iz nedelje u nedelju domovima zdravlja zbog prehlada javlja sve više pacijenata, naši epidemiolozi smatraju da se kod nas grip ove godine neće javiti ranije nego obično - u februaru

BEOGRAD - U zvaničnim izveštajima međunarodnih epidemioloških službi navodi se da je epidemiološka situacija u Evropi mirna, ali u Srbiji, kao i u Mađarskoj i Poljskoj, počeo je da raste broj obolelih od respiratornih infekcija. Istina, u Poljskoj, Češkoj, Velsu i Velikoj Britaniji prijavljeni su i prvi slučajevi gripa koji se još nalazi na nivou sporadičnih slučajeva.

Kako je objavljeno na sajtu EISS (Europen influenza surveillance scheme), do sada je u čitavoj Evropi registrovano osam slučajeva gripa, četiri tipa A i četiri B (podtipovi soja nisu određeni), a ne tako retko prijavljuju se i slučajevi bolesti nalik gripu. Kako kažu epidemiolozi beogradskog Zavoda za zaštitu zdravlja, i kod nas se prijavljuju bolesti slične gripu, ali svega nekoliko desetina slučajeva za nedelju dana.

Što se tiče infekcija organa gornjih i donjih disajnih puteva, broj prijavljenih slučajeva se povećava iz nedelje u nedelju.
- Prošle nedelje je beogradskim domovima zdravlja prijavljeno oko 14.500 respiratornih infekcija, što je za oko 2.000 više u odnosu na nedelju ranije, kada je prijavljeno oko 12.000 slučajeva. I dalje su najugroženiji najmlađi do šest godina starosti, potom deca školskog uzrasta, a onda radno sposobno stanovništvo, pa penzioneri - istakla je za Glas dr Slavica Bojičić, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja.

Kako stoji u prošlonedeljnom izveštaju, među decom do šest godina starosti registrovano je oko 4.000 infekcija gornjih i oko 900 infekcija donjih disajnih organa. Iza njih su školska deca sa oko 3.100 akutnih upala gornjih respiratornih organa i 850 donjih, potom radno sposobno stanovništvo sa 2.745 infekcija gornjih i 897 donjih disajnih organa. Među starijim od 60 godina bilo je svega 1.237 akutnih respiratornih infekcija gornjih i 482 donjih disajnih puteva.

Naši epidemiolozi smatraju da se kod nas grip ove godine neće javiti ranije nego obično. Podsećamo, prethodnih godina prvi slučajevi gripa prijavljivani su najčešće u decembru i januaru, a vrhunac epidemije registrovan je u februaru, martu.

Nema više vakcina

Besplatnih 230.000 vakcina koje je "Torlak" sačinio u saradnji sa "Sanofi Pasterom" gotovo da su otišle u svim krajevima Srbije jer je ove godine interesovanje za imunizaciju izvan svih očekivanja. Ono što će zasigurno još jedino stići u našu zemlju jeste dodatnih 20.000 vakcina "Sanofi Pastera" koje će biti u slobodnoj prodaji. Kako kažu u ovoj farmaceutskoj kući, do sada je na našem tržištu već rasprodato 50.000 vakcina i ovih 20.000 je maksimum koji može da stigne na naše tržište jer vakcina više nema. Ovih 20.000 vakcina trebalo da bi da iduće nedelje dobije atest u Agenciji za lekove. Cena vakcine je oko 440 dinara, a u većini privatnih apoteka nisi ni sigurni da će da ih dobiju jer su velike apoteke već uveliko rezervisale određene količine.
Lekari napominju da vakcina ne može da se primi, ako neko ima akutnu infekciju, ili je alergičan na neku komponentu vakcine ili na jaja.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Stigla bolest slična gripu
Odluka o dugu penzionerima za dve nedelje
Velja Ilić slavio o trošku Železnice
 


     


FastCounter by LinkExchange