GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


SFRJ i Nemačka posle rata nisu "prebile dug"

Tito i Brant bez dogovora

NOVI SAD - Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito i bivši nemački kancelar Vili Brant nisu se tajno dogovorili da se Jugoslavija odrekne ratne odštete, a Nemačka prava na povratak imovine folksdojčerima, koji su posle Drugog svetskog rata proterani iz Jugoslavije.

- Na osnovu otvorene arhive više je nego jasno da nije bilo nikakvog posebnog memoranduma po kojem je, navodno, ovo pitanje "prebijeno" i na njega stavljena tačka. Pisani dokument o "prebijanju" duga ne postoji - rekao je istoričar Zoran Janjetović za novosadski Dnevnik. On je naveo da se može samo nagađati da li je bilo nekakvog usmenog dogovora između Tita i Branta.

Janjetović je podsetio da je Nemačka donela zakon po kojem su svi folksdojčeri, pa i oni sa prostora bivše Jugoslavije, dobili obeštećenje, pa bi ponovno pokretanje pitanja njihove imovine, što čine pojedina udruženja podunavskih Srba, moralo i to da obuhvati.

- Bilo bi najjednostavnije da Skupština SCG donese odluku o poništenju avnojevskih odluka i da se time na to pitanje stavi tačka. Uostalom, nijedna evropska zemlja, a pre svega Češka i Poljska, nisu nikada ni pomislile da vrate nemačku imovinu, a kamoli da su to zakonski uredile, a to im nije bila smetnja da uđu u EU - rekao je Janjetović. Prema pojedinim istorijskim izvorima, na osnovu te odluke, u Jugoslaviji je konfiskovano 97.490 nemačkih zemljišnih poseda sa ukupno 637.939 hektara. Odlukama AVNOJ-a, Nemcima je oduzeto i državljanstvo Jugoslavije.


vesti po rubrikama

^vesti

Tito i Brant bez dogovora
Tanjug slavi 62. rođendan
Pretplata za RTS od decembra
Farba se natpis "Holivud"
Obnova kuće kralja Nikole
Japanci promovišu SCG
   


     


FastCounter by LinkExchange