GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Još nije razjašnjena afera "Cvećara 2", a na pomolu nova

Nešto smrdi u "Cvećari 3"

Ministar odbrane SCG Zoran Stanković naglasio da je reč o istim ljudima i istim institucijama iz prethodne afere koji su se sporazumeli o izgradnji stanova i da će Ministarstvo morati da traži pomoć nadležnih

BEOGRAD - Svojevremeno velika afera sa raspodelom luksuznih vojnih stanova u beogradskom naselju Banjica, nazvana afera "Cvećara 2", nije odmakla od početka, a po svemu sudeći, "pregaziće je" nova, zvana "Cvećara 3". Na to je prekjuče upozorio i novi ministar odbrane Zoran Stanković. On je naglasio da je reč o istim ljudima i istim institucijama iz prethodne afere koji su se sporazumeli o izgradnji stanova. Zbog toga će Ministarstvo morati da traži pomoć nadležnih.

U Ulici Pavla Jurišića Šturma, nekadašnjoj Veljka Lukića Kurjaka, preko puta Vojne akademije, za dva meseca nikla je građevina na kojoj se priprema izlivanje treće ploče. To je jedna od nekoliko započetih zgrada koje u ovoj ulici, na međusobnoj udaljenosti od svega dvadeset metara, investira Vojnograđevinski centar, a gradi "Beogradnja". Na dve obližnje lokacije urađeni su betonski temelji, a radnici koje smo juče tamo zatekli tvrde da će na ovom potesu biti izgrađeno pet zgrada za prodaju civilima. Zašto na vidno istaknutoj tabli piše da je investitor Vojnograđevinski centar nisu znali da odgovore. Za trospratnicu, sa više stotina kvadrata, priča se da je namenjena oficirima VSCG. Suinvestitor tamošnjih radova je i "Top level" iz Subotice, ali ova firma, za razliku od "Beogradnje", nije dosad bila pominjana u poslovima s Vojskom.

Sredinom leta "Beogradnja" je, zajedno sa Stambenom zadrugom "Hidrotehnika", koja je angažovala ovo preduzeće, došla u žižu javnosti zbog "Cvećare 2" kod VMA. U ovu zgradu u Raškoj ulici, sa 17 stanova, velike kvadrature, uselilo se 16 oficira. Oni su, kako se pričalo, praktično dobili na poklon od 34 do čak 110 kvadrata, jer su ovi stanovi, navodno, mnogo veći od prikazanih u rešenjima.

Neki od 16 oficira, koji tamo stanuju sa porodicama, dok čekaju da građevinski veštaci, po nalogu suda, a na zahtev Ministarstva odbrane, utvrde pravo stanje, sada kažu da akteri afere sede u Sektoru za građevinarstvo u Ministarstvu odbrane i u preduzeću koje izvodi radove. Pitaju se kako je "Beogradnja" od Vojske mogla da dobije, kao kompenzaciju, atraktivnu lokaciju u komšiluku, na desetak metara dalje, na kojoj su već izgrađeni poslovni centar i venac stambenog prostora, gde radnici trenutno obavljaju završne radove. Dvanaest generala, jedan admiral i tri pukovnika 16. juna ove godine svečano su dobili rešenja za stanove.

Maraš: Neće biti afera

Zamenik ministra odbrane SCG Vukašin Maraš izjavio je da je "moguće da u Vojsci ima nekih problema", ali će oni biti rešeni efikasno u okviru Ministarstva odbrane, bez afera. Maraš je rekao da će se Ministarstvo odbrane vrlo energično suočiti sa problemima, kao i sa onima koji žele da zloupotrebe položaj i funkciju na bilo koji način. On je istakao da "manje treba da mislimo o nekim potencijalnim aferama, a više o budućnosti i razvoju Vojske i reformi sistema odbrane".

- Svako od nas je dobio rešenja sa tačnom kvadraturom koja mu pripada po broju članova porodice i činu. Pet generala, koji su bili pomoćnici načelnika GŠ, useljeni su u petoiposobne stanove, četvorica u četvoroiposobne, a pukovnici u troiposobne. Ima 16 oficirskih stanova. Ministar kaže da se ne zna tačan broj stambenih jedinica jer je "Beogradnja" nešto ostavila za sebe. Štaviše, ovo preduzeće je samo napravilo proširenja u podrumskim prostorijama kojih ima u našim rešenjima. Mediji su napravili hajku, a mi zato nismo krivi. "Beogradnja" nije znala šta će s tim prostorom, pa je, dogovorom s vojnograđevinskim sektorom, dobila zauzvrat građevinsku lokaciju. Priča se da je tu stan već kupio Željko Joksimović - kaže general koji nije želeo da mu se pominje ime.

Ubeđen je da su iza svega zakulisne igre izvođača radova i pojedinaca u Ministarstvu i rešen je, kako kaže, da sa komšijama skine ljagu sa imena "jer su te stanove zaslužili".

- Boris Tadić, kao ministar odbrane, u decembru 2004. pokušao je da ove stanove oduzme i, verovatno, proda, a da se nama ustupe manje atraktivne lokacije. Čak smo i anketirani, ali nismo pristali. Pa mi na ove stanove čekamo od 2000. A zašto smo čekali pet godina? E, to je za aferu - dodaje ovaj general.

Kada je letos u štampi afera "Cvećara 2" stigla na naslovne strane, bivši ministar Prvoslav Davinić zatražio je da veštaci utvrde faktičko stanje sa tehničkom dokumentacijom, da li ima nedostataka i u kakvom je stanju zgrada predata na korišćenje. Krajem septembra doneto je još jedno rešenje, a za izlazak veštaka još nije uplaćeno 30.000 dinara. Stanari "Cvećare 2" prikupiće sami novac za to, poručuje naš sagovornik.

P. P. - V. N.


vesti po rubrikama

^tema

Parama pune džep a protive se povećanju
Nešto smrdi u "Cvećari 3"
Smiljanić i Čanak ne znaju organizatore najavljenog štrajka
 
 


     


FastCounter by LinkExchange